Snap Inc IPO: Čas za pesimizem?

Snap Inc, podjetje, ki ima pod okriljem vsem znano aplikacijo Snapchat, je prejšnji torek ponudilo svoje delnice na borzi v New Yorku.

Kot se zagre za najbolj pričakovani tehnološki IPO v zadnjih letih, je delnica s ponujenih 17$ skočila za kar 44% in trgovalni dan zaključila pri 24.48$. S to zaključno ceno se je tržna vrednost podjetja povečala iz sprva ocenjenih 17 milijard na 28 milijard dolarjev kar je tudi za izrazite optimiste absurdna številka.

Zakaj?

Je nedobičkonosen.

Resda se na začetku v večini primerov pričakuje, da podjetja niso dobičkonosna, saj investirajo naprej a tudi v teh primerih mora biti jasna poslovna strategija. V letu 2015 je Snap Inc zabeležil izgubo 372.9 milijonov dolarjev, v letu 2016 pa presegel mejo pol mijarde dolarjev.

(Pre)mlada ciljna skupina.

Večina uporabnikov Snapchata sodi v starostno skupino 18 – 25, v realnosti se ta številka premakne tudi do 16 in sodeč po stanci milenijcev do oglaševalskih vsebin, bodo oglaševalci kmalu ugotovili, da je mnogo efektivnejše ciljati na druge, starejše starostne skupine, ki se večinoma nahajajo na Facebooku. Ugotoviti kaj to pomeni za podjetje, ki dobi 98% prihodkov iz oglaševanja, je sila preprosto.

“Ugotoviti kaj to pomeni za podjetje, ki dobi 98% prihodkov iz oglaševanja, je sila preprosto.”

Odvisnost od konkurentov.

Snap Inc uporablja Alphabetov (materinska družba Googla) Google Cloud za izvajanje svojih procesov, shrambo podatkov in pasovno širino. Tik pred javno kotacijo, sta Alphabet in Snap Inc podpisala pogodbo o nadaljnjem sodelovanju za dve milijardi dolarjev. Tako močna odvisnost od drugih nikoli ni obetavna in po besedah Snap Inc bi poslabšanje razmerja med tema podjetjema močno oslabila poslovanje Snapa.

Instagram Stories.

Če je tvoj primarni konkurent podjetje s tržno vrednostjo 400 mrd dolarjev, letnimi prihodki 30 mrd dolarjev in letnim profitom, ki znaša za polovico vrednosti tvojega celotnega podjetja, potem je razlog za preplah utemeljen. K temu dodaj še fakt, da ima Facebook lastne strežnike za svoje poslovanje ter Instagram konstantnost na globalnih napravah z Android platformo. Četudi mnogi varianco Snap Inca na tem področju vidijo tudi kot potencial za nadaljnjo rast in ne nujno neznanje ter nezmožnost prodora na trge.

Sodeluj pri debati
(Vaš e-naslov ne bo javno objavljen)