Negotovost zemeljskega plina

Ena najvolatilnejših in rizičnih surovin je dosegla tudi tretji zaporedni dobičkonosen teden.

Od rasti z 22$ na 45$ pa do padca na 31$ in potem ponovno do 49$ ter padca do kar 14$. Vse to v letu dni. Za mnoge investitorje je to kar uvod v katastrofo; špekulantom, trend in swing traderjem pa predstavlja priložnost.

Z zemeljskim plinom se najpogosteje trguje preko  ETN-ja VelocityShares 3x Long Natural Gas, ki kotira na NYSE (simbol: UGAZ). Že samo ime pove, cilj imenovanega ETN-ja je trikratno repliciranje izvedbe S&P GSCI Natural Gas Index ER, torej indeksa zemeljskega plina (angl. natural gas).

Mnogi se pridružijo trgovanju s spremljanjem trenda in pozabijo na strategijo. Tu se ne gre za delnice in kako uspešno izvaja poslovanje določeno podjetje ampak za naravo. Globlje kot kopljete za informacijami, tem bolj vam bo jasna korelacija med zemeljskim plinom in vremenski razmerami.

Podvig v zadnjem tednu bo za mnoge nerazumljiv, saj so temperature v ZDA precej konstantne in zmerne, ni nekih večjih zimskih odstopanj in to bi se moralo odraziti na grafu cene. Čemu to ni tako? Prvič, obstaja verjetnost in hkrati napoved, da bo prišlo do serije hladnih sunkov v prihajajočem obdobju. Drugič, poraba uskladiščenih rezerv zemeljskega plina je večja od pričakovane in tretjič, povpraševanje presega ponudbo.


Vir: https://www.eia.gov/naturalgas/weekly/

Če špekulirate, da bo cena zemeljskega plina padla in to želite unovčiti, imate na trgu več opcij. Tipična prodaja na kratko tu v večini primerov ne pride prav, saj boste odgovorni za morebitne dividende, ki se bodo pojavile v tem času poleg drugih neprilik, zato se mnogi odločijo za inverzno različico indeksa, VelocityShares 3x Inv Natural Gas ETN. Posplošeno, tu se gre dobesedno za zrcalno sliko. Če gre UGAZ gor, bo šel DGAZ dol in obratno. V obeh primerih kupite deleže četudi pri drugem špekulirate, da bo v realnem svetu vrednost surovine padla.

 

Sodeluj pri debati
(Vaš e-naslov ne bo javno objavljen)