Zračni napadi ZDA v Siriji. Kaj to pomeni za finančni trg?

Po zadnjih zračnih napadih Združenih držav Amerike je napetost v Siriji morda na najvišji stopnji do sedaj. Posredovanje takih velesil pa ne prinese posledice zgolj na bojišču in v politiki ampak tudi na trgu.

Če lahko Donald Trump zamaja stabilnost cene delnice zgolj s tvitom, kot se je to zgodilo pri podjetju Lockhead Martin, proizvajalcem znanih F-35 bojnih letal, si lahko le predstavljate, kakšen vpliv ima poteza države z letnimi vojaškimi izdatki, ki presegajo 600 milijard dolarjev, od tega 450 milijard več od najbližje zasledovalke Kitajske. V formulo pri Siriji dodamo še Rusijo, državo z največjim številom nuklearnih bojnih glav in slika postane precej jasna.

Padec vrednosti večjih indeksov. Glavni strategi pri globalnih investicijskih institucijah napovedujejo, da bo osredotočenost na Sirijo povzročila zapostavljenost ekonomskih ciljev, napovedanih v predvolilni kampanji s strani Trumpa. V kombinaciji s slabim poročilom stanja dela v ZDA, ko je ekonomija dodala zgolj 98,000 novih služb v marcu, je to povzročilo padec treh glavnih indeksov na Wall Streetu. DOW 6.85 točk, S&P 500 1.95 točk in Nasdaq 1.14 točk.

Povečanje cene nafte. Če se vpraša sto naključnih ljudi na ulici, zakaj se je ZDA dejansko vključila v sirski konflikt z zračnimi napadi, jih bo vsaj 80 odgovorilo zaradi nafte. Preročno ali ne, cena nafte je poskočila takoj po napadu in sicer tri odstotke, kar obenem predstavlja najvišjo mesečno vrednost. Cena delnice podjetja Raytheon (simbol: RTN), proizvajalca Tomahawk projektilov, ki so jih ZDA uporabile v zračnem napadu na Sirijo, je tudi poskočila za več kot 1.5%. Drugi pogodbeniki z ameriško vojsko, predvsem Lockhead Martin s plusom 1.2%, so bili prav tako deležni poskoka v ceni.

Varnejše naložbe. Z vsako vojaško potezo pa se poveča negotovost, tako v političnem krogu kot tudi ekonomskem. Vlagatelji, predvsem dolgoročni, so se zatekli k varnejšim naložbam. Povečal se je nakup obveznic, delnic z višjimi dividendami, predvsem telekomunikacijskih podjetij, in zlata, ki je skočil na najvišjo vrednost v zadnjih petih mesecih.

Sodeluj pri debati
(Vaš e-naslov ne bo javno objavljen)