10 presenetljivih dejstev o Wall Streetu, za katere niste nikoli slišali

Wall Street. Preprosta ulica, ki se razprostira na finančnem okrožju New Yorka in s svojim imenom predstavlja najbolj dinamično skupnost finančnih institucij. V ozadju investicijskih bank, hedge fundov in borze, pa se za to znano metonimijo skriva precej fascinantnih dejstev.

#1 Wall Street se je originalno imenoval “de Waal Straat“. V 17. stoletju, ko Big Apple ni bil niti New York ampak New Amsterdam, so Nizozemci poimenovali ulico po zgrajenem zidu, ki je služil za obrambo pred Angleži.

#2 Povprečni finančnik z Wall Streeta zasluži v enem letu 3530% več denarja kot ga ima 46% starejših državljanov ZDA skupaj ob smrti. Povprečna letna plača intelektualcev z doktorati v ZDA je 81,000$, mediana gospodinjstva 50,000$, WallStreetovcu pa z bonusi nanese za 363,000$.

#3 Ameriška vlada je za reševanje gospodarstva zaradi recesije v letu 2008 namenila okoli 4 bilijone dolarjev (4000 milijard).To je več kot za znameniti Marshallov plan. Več kot za Vietnamsko vojno. Korejsko in Iraško. Več kot je bilo namenjeno za potovanje na Luno. Več kot je do sedaj porabila NASA v svoji zgodovini. In več od vsote, če vse te projekte sešteješ skupaj.

#4 Če bi leta 1956 investirali 1000$ z Warrenom Buffettom na Wall Streetu, bi imeli sedaj 300,000,000 dolarjev. Einstein ni brez razloga uvrstil obrestno obrestovanje med največje matematične dosežke.

#5 Wall Street je s svojim finančnim sektorjem bank, zavarovalnic in nepremičninskih hiš zadolžen za 35% celotnega prihodka mesta New York.

#6 Na Wall Streetu se z zvoncem naznani pričetek trgovanja ob 9:30 zjutraj. Obenem isto velja za konec trgovalnega dne ob 16:00. V navadi je, da to naredijo posebni gostje borze.

#7 Vse se je pričelo s podpisom sporazuma 24-ih brokerjev izpod platane na ulici Wall Street 68. Pionirji na področju trgovanja z delnicami so se zbrali na ulici pod drevesom ter prišli do sklepa, da bodo od sedaj naprej trgovali samo medsebojno in za točno določeno provizijo. Sporazum se je zaradi specifične lokacije (buttonwood tree = platana) uradno uveljavil kot Buttonwoodski sporazum.

Podpis Buttonwoodskega sporazuma

#8 29. oktobra 1929 se zvonca, ki je oznanjal pričetek trgovalnega dne, sploh ni slišalo. Na znameniti Črni torek je bilo izmenjanih več kot 16.4 milijona delnic in po pričevanju se je tega usodnega jutra na borzi slišalo samo “Sell! Sell! Sell!”.

#9 Pot po Wall Streetu je najkrajša pot do nebes in pekla. Aforizem, ki je nastal zaradi pokopališča Trinity Church, ki se nahaja na koncu ulice.

#10 Na trgih poteka večni dvoboj med Wall Streetom in Main Streetom. Ko se omeni prvega, se takoj v mislih prikažejo slike velikih finančnih institucij, korporacij, 1%, politične moči … Na drugi strani pa Main Street predstavlja posameznike, mala podjetja in celotno ekonomijo, ne samo financ.

Viri: MIT, boingboing.net, NYFR, Wikipedia, Columbia, Forbes

Sodeluj pri debati
(Vaš e-naslov ne bo javno objavljen)