Apple z dovoljenjem za testiranje avtonomnih vozil

Apple (NASDAQ: AAPL) je pridobil kalifornijsko dovoljenje za testiranje avtonomnih vozil ter se tako pridružil Alphabetu, Fordu, Volkswagenu, Daimlerju, Tesli in GM. Skupini težkokategornikov z dovoljenji, ki bodo nekoč s svojimi bodočimi produkti prevladovali na cestah. Državni urad s tem dovoljuje Applu testiranje treh vozil in vsi trije bodo 2015 Lexus RX450h. Četudi gre uradno za testiranje drugih avtonomnih vozil, pa je to dovoljšen znak, da špekulacije o lastnih avtonomnih vozil Appla niso več zgolj to ampak imajo precej realno podlago. V zadnjih letih so zaposlili večje število strokovnjakov iz avtomobilske industrije (vir famoznega zbadanja Appla s strani direktorja Tesle, Elona Muska, “če ti ne uspe pri Tesli, greš delat za Apple”) ampak Apple do sedaj še ni odkrito priznal, da hoče izdelati lastno avtonomno/električno vozilo. Očitno spogledovanje s to idejo pa je razvilo tudi drugo teorijo in sicer, da želi Apple izdelati software za avtonomna vozila.

Predstavniki Appla so zavrnili neposredno komentiranje o špekulacijah ter pozornost usmerili v uradno izjavo podjetja, usmerjenega ameriški organizaciji za državno varnost v prometu (NHTSA), kjer naglašujejo velika vlaganja v učenje in avtomatizacijo strojne opreme ter navdušenost nad spektrom novih priložnosti, ki jih to področje v prihodnosti odpira. Podjetja iz te panoge so sicer napovedale lansiranje svojih prvih vozil v letu 2020, četudi mnogi strokovnjaki menijo, da bo preteklo še nekoliko več let zaradi vseh regulatorskih zapletov.

V vsakem primeru, Apple se s tem dogodkom pridružuje rastoči listi proizvajalcev avtomobilov, tehnoloških velikanov in startupov v Kaliforniji, z enotnim ciljem – podati na ceste komercialno uspešna avtonomna vozila.

 
iCar
iCar od Lpy974 / CC BY

Sodeluj pri debati
(Vaš e-naslov ne bo javno objavljen)