Netflix, Inc. prinaša dobre rezultate v Q1 ampak tudi dvome

Včeraj se je na Wall Streetu vse odvijalo obratno kot ponavadi, saj so vsi čakali na zaključek trgovalnega dne in objavo finančnega poročila za prvo četrtletje podjetja Netflix, Inc. (NASDAQ: NFLX). Mnenja so še vedno deljena, saj imata obe strani, tako bikov kot medvedov, precej legitimne razloge za svoja prepričanja.

Prihodki. Netflix je z 2.637 mrd dolarjev več ali manj dosegel pričakovano vrednost analitikov 2.645 mrd dolarjev in to hkrati predstavlja 34.7% rast v primerjavi z letom prej.

Dobiček. Podjetje je zaslužilo 178.22 mil dolarjev oziroma 0.4 dolarja na delnico kar predstavlja kar 544.38% porast v primerjavi s četrtletjem leto prej, ko je zaslužilo 0.06 dolarja na delnico.

Domači, ameriški naročniki. Na Netflix se je prijavilo 1.42 mil novih naročnikov kar je dvignilo skupno število domačih naročnikov na 50.85 mil. S tem se je za 0.08 mil zgrešilo pričakovano vrednost analitikov z Wall Streeta, 1.5 mil.

Mednarodni naročniki. Na Netflix se je prijavilo 3.53 mil novih naročnikov iz sveta, kar je dvignilo skupno število mednarodnih naročnikov na 47.89 mil. S tem se je za 0.17 mil zgrešilo pričakovano vrednost analitikov z Wall Streeta, 3.7 mil.

Negativni denarni tok. Po navedbah podjetja, bo zaradi ohranjanja dominance nad konkurenti, negativni denarni tok 2 mrd dolarjev v letu 2017. Za originalne vsebine Netflixa bo namenjenih 6 mrd dolarjev in 1 mrd za samo trženje. Niti Amazon.com inc (NASDAQ: AMZN) in CBS Corp. (NASDAQ: CBS) ne bosta toliko porabila.

Prihodki ostajajo konstantni iz četrtletja v četrtletje in predstavljajo optimizem za Netflix. Četudi je Netflix v prvem četrtletju zabeležil 178.22 mil dolarjev dobička, kar 544.38% rast v primerjavi s četrtletjem leto prej, pa je treba vzeti v formulo, da v nobenem četrtletju leta 2016 niso zabeležili več kot 67 mil dolarjev. Marsikdo bo pomislil, da to ni realen indikator, saj podjetja napredujejo iz leta v leto in se ne moremo vedno ozirati za prejšnjimi rezultati. Kar je tudi pravi ampak napoved za dobiček v drugem četrtletju s strani Netflixa znaša 66 mil dolarjev. Konkreten padec z vrednosti prvega četrtletja in sumljivo podoben celotnemu letu 2016. Hkrati je napovedan padec tako pri domačih kot mednarodnih naročnikih (0.6 mil in 2.6 mil) četudi analitiki napovedujejo še slabše številke od teh, kar pomeni, da ne bodo zgrešili pričakovanj Wall Streeta.

Netflix se zagotovo ne bo razširil na športne vsebine, “Ni dovolj pametna strategija za nas, saj se nam zdi, da lahko pridobimo več ogledov in zadovoljstva strank s filmi in TV serijami.” Nekateri menijo, da pravi razlog tiči za dejstvom, da bo Amazon imel čez NFL ligo in predstavlja preveliko oviro in nepotrebne stroške.

Kljub obetavnim prihodkom, dobičku, številu naročnikov in splošnemu optimizmu, pa ne moremo spregledati astronomskega P/E razmerja, ki znaša krepko preko 250.

2 thoughts on “Netflix, Inc. prinaša dobre rezultate v Q1 ampak tudi dvome

Sodeluj pri debati
(Vaš e-naslov ne bo javno objavljen)