Lahko Deutsche Bank podvoji svojo tržno vrednost v letu dni?

Ob omembi Deutsche Bank (NASDAQ: DB), se bo velika večina spomnila na leto 2008, ko bi morala banka v bankrot skupaj z drugimi pa se je zgodilo ravno nasprotno. Kljub gravitacijskem vplivu finančne krize, se Deutsche Bank takrat kot zadnji veliki akter investicijskega bančništva, ni odločila za nobeno vrsto dokapitalizacije. Čudna in nerazumljiva poteza ampak je banka na koncu preživela. Lehman Brothers je padel, Bear Sterns je padel, UBS je padel, Merryl Lynch je padel in po 9 letih vsi še vedno čakajo na isto usodo za Deutsche Bank.

Negativna sentimentalnost je pri Deutsche Bank neverjetno visoka in kot taka zamegljuje investitorski um. Daleč od tega, da je ta banka nekaj najboljšega pod soncem ampak investitorji ne smejo razmišljati na ta način. Kot je nekoč povedal Warren Buffet, “vloži v tisto delnico, za katero meniš, da je prava četudi ne bi videl njene trenutne cene”. Tu je isto. Subjektivno gledano je Deutsche Bank asociirana s krizo in dolgovi, objektivno pa se delnice banke trgujejo pri samo 35% knjigovodske vrednosti, pol manj kot pri primerljivih ameriških bankah. JPMorgan Chase ima tržno vrednost 350 mrd dolarjev z vrednostjo sredstev 2,5 mrd dolarjev. Vkolikor bi bila Deutsche Bank vrednotena na isti način, bi imela tržno vrednost 180 mrd dolarjev – 6x več od dosedanje.

Septembra prejšnje leto je ameriško ministrstvo za pravosodje odredilo Deutsche Bank kazen v višini 14 mrd dolarjev zaradi njenih potez med finančno krizo leta 2008. Kazen je presegla takratno celotno tržno vrednost banke in mnogi so napovedali dokončni padec.

“Marsikdo se ne zaveda, da je Deutsche Bank kljub težavam in slabem ugledu še vedno: Too big to fail”
Tipično medvedje ozračje in negativna sentimentalnost sta pospešila panično prodajo vse do cene delnice 11$, kar je pametnim investitorjem odprlo vrata in ponudilo dobro priložnost. Marsikdo se ne zaveda, da je Deutsche Bank kljub težavam in slabem ugledu še vedno: Too big to fail. Hkrati je višina kazni predstavljala banalno previsok znesek, celotno takratno tržno vrednost in banka tega seveda ne bi mogla plačati. Njen padec bi povzročil izrazit kaos, finančni domino efekt in morebiti celo novo finančno krizo. Nemčija in druge države po svetu si tega ne bi mogle privoščiti in bi definitivno pomagale s finančnimi ukrepi, bailoutom, dokapitalizacijo, …
30. septembra je banka prišla do dogovora z ameriškim ministrstvom za pravosodje za plačilo 7,2 mrd dolarjev kazni. Bistveno nižja vsota od originalne in delnica DB je poskočila isti dan za 13% na vrednost 12,97$.

V nedeljo je Barclays PLC v svojem poročilu ponovno potrdil svojo dotedanjo oceno ‘Equal Weight’ za Deutsche Bank, Keefe, Bruyette & Woods in Macquarie pa povišala oceni na ‘Outperform’. Skupaj z zmago Emmanuela Macrona v prvem krogu francoskih predsedniških volitev, so pozitivne ocene dvignile delnico Deutsche Bank za več kot 11% in v tem trenutku kotira na borzi pri 18,49 dolarjih.

Preberi tudi: Portfelj WallStreet.si: DB

Emmanuel Macron kot investicijski bankir predstavlja francoskega kandidata, ki je za ohranitev Evropske Unije, stabilizacijo financ in ohranitev evra. Vsakršna pozitivna novica za to valuto pa predstavlja pozitivne novice tudi za evropske banke. Še posebej za banke iz najmočnejše evropske ekonomije, Nemčije.

Sodeluj pri debati
(Vaš e-naslov ne bo javno objavljen)