Bitcoin preko 1,400$ kot prva kriptovaluta v zgodovini

Po vzponih altcoinov v zadnjem tednu, je iz stanja hibernacije prišel tudi Bitcoin ter dosegel nov mejnik s prebitjem vrednosti pri 1,400$. S tem sta dosežena najvišja dosedanja vrednost (Bitstamp: 1470,90$) in tržni kapital (Bitstamp: 24,033 mrd$) kriptovalute, s čimer se momentum prav tako seli od Ethereuma k Bitcoinu.

Preberi tudi: Ethereum do sedmih milijard $ tržne vrednosti

V zadnjih tednih je bilo precej govora o Ethereumu in mnogi so še vedno mnenja, da bo prav ETH končni predstavnik digitalne valute. A vendarle, z današnjim dnem je Bitcoin dokazal zakaj je najbolj prepoznavna in cenjena kriptovaluta vseh časov.

Čemu tak vzpon specifične kriptovalute in istočasni padec ostalih altcoinov?

Za prikaz bolj jasne slike je potrebno nazaj do meseca marca. V pričakovanju pozitivnega odgovora s strani Ameriške komisije za vrednostne papirje in borzo (SEC: U.S. Securities and Exchange Commission), se je cena enega kovanca dvignila tudi po 100 dolarjev v parih minutah. Precej optimistično vzdušje je mnoge prepričalo, da odprejo nove pozicije, vse dokler ni Bitcoin drastično padel do 891$. SEC je zavrnil predlog bratov Winklevoss za nov Bitcoin ETF na Bats BZX Exchange, s čimer bi se Bitcoin približal milijonom trgovalcem (še posebej Američanom preko IRA in 401(k) računov). Posledično bi Bitcoin izrazito pridobil na legitimnosti ter odpravil ogromno volatilnost, hekerske napade in druge negativne dejavnike.

Kljub neodobravanju s strani SEC in padcu vrednosti pa se je Bitcoin vrnil nazaj precej hitro ter v aprilu že dosegel in presegel svojo prejšnjo vrednost. S tem je kriptovaluta pokazala zrelost in za nameček, je v zadnjem tednu aprila Bats BZX Exchange, Inc. vložil peticijo za ponovni pregled predloga Bitcoin ETFja kar je bilo tudi odobreno s strani SEC: “The petition of BZX for review of the Division’s action to disapprove the proposed rule change by delegated authority be GRANTED; and It is further ORDERED that any party or other person may file a statement in support of or in opposition to the action made pursuant to delegated authority on or before May 15, 2017.”

V aprilu je Japonska hkrati sprejela Bitcoin kot uradni način plačila. S tem bo več kot 260,000 japonskih trgovin poleti začelo sprejemati BTC preko AirRegi aplikacije. Recruit Lifestyle, maloprodajna roka konglomerata Recruit Holdings, bo sodeloval s Coincheck, ki bo služil kot plačilni posrednik z menjavo Bitcoinov v yen in potem Fiat sredstva trgovini. Velja omeniti, da je AirRegi kompatibilna z AliPay, plačilno aplikacijo kitajskega giganta Alibaba (NYSE: BABA). Na Japonskem bo zaradi vsesplošnega povpraševanja odprlo vrata tudi preko deset novih Bitcoin menjalnic.

Graf 1: Prikaz cene BTC v dolarjih (Bitstamp)

Prikaz cene Bitcoin v dolarjih (Bitstamp)

Trend bi lahko primerjali s tistim iz leta 2013 in s tem napovedali isti padec, ki mu je sledil. A vendarle, nekaj bistvenih razlik vseeno obstaja. V četrtem četrtletju leta 2013 je kriptovaluta doživela ogromen vzpon v razponu nekaj tednov. Taka rast je bila preprosto preveč v tistem času in je povzročila implozijo zdaj bivšega Mt Gox ter hitro devalvacijo kriptovalute. Tokrat je po občutkih in prepričanjih, rast mnogo bolj organska.

Sodeluj pri debati
(Vaš e-naslov ne bo javno objavljen)