Portfelj WallStreet.si: TWTR in EXAS

Prvo poslovno četrtletje tekočega leta se za določena podjetja počasi zaključuje in vedno več finančnih poročil je objavljenih ob zaključkih trgovalnih dni. Teden pred objavami predstavlja investitorjem izredno priložnost za odprtje nove pozicije oziroma zaprtje obstoječe, saj je volatilnost ponavadi najvišja prav takrat. Navsezadnje obstaja tudi poseben tip investitorjev, ki so specializirani za trgovanje pred objavami finančnih poročil. Če podjetje zgreši oceno Wall Streeta za prihodke, dobiček, rast poslovanja ali kakšen drug specifičen indikator, delnica skorajda zagotovo pade, v nasprotnem primeru pa nastane optimizem in vrednost delnice skoči. Z dobrimi analizami poslovanja, grafov, napovedi in poročil se lahko zasluži s kratkoročno pozicijo ob času objave poročil podjetij. Je pa tudi tveganje precej višje, saj lahko v primeru slabših rezultatov podjetje izgubi ogromno vrednosti kot se je to zgodilo v primeru Twilio (NYSE: TWLO). Slednji je po objavi nepričakovanih rezultatov v torek, 2. maja, izgubilo kar 30% svoje vrednosti.

V primerih delnic iz portfelja WallStreet.si, Twitterja in Exact Sciences Corporation, je šlo vse po načrtih. Prvi vsem znan po svojem socialnem omrežju in mikroblogni storitvi, drug pa malo manj po svojem področju poslovanja, molekularni diagnostiki.

Twitter, Inc. (NYSE: TWTR)

Twitter je v svojem finančnem poročilu za prvo četrtletje 2017 prikazal dobiček 11 centov na delnico ter tako presegel pričakovan 1 cent na delnico Wall Streeta. Prihodki so znašali 548 milijonov dolarjev, 36,1 milijona dolarjev več od pričakovanih, število mesečnih uporabnikov pa se je povečalo na 328 milijonov, kar je 7 milijonov uporabnikov več od pričakovanih in 9 milijonov več od predhodnega četrtletja. S precej pozitivnim četrtletjem je bil Twitter nagrajen s strani investitorjev z več kot 11% povečanjem cene delnice. Hkrati se je Twitter tudi povezal z ameriško tiskovno agencijo Bloomberg, s katero bosta ustvarjala in prenašala medijske vsebine, CEO Jack Dorsey pa je kupil nazaj več kot pol milijona delnic. Insiderji ponavadi to naredijo, ko menijo, da je delnica podcenjena in lahko v prihodnosti precej zraste. Po mizernih mesecih je pri Twitterju končno malce bolj optimistično, četudi se še vedno pričakuje odkup (ang. Buyout) s strani kakšnega giganta.

Na podlagi pozitivnega pričakovanja rezultatov poslovanja v prvem četrtletju letošnjega leta je bila odprta pozicija pri 14,29$ s strateško ciljno ceno pri 16$. Cilj je bil dosežen po objavi poročila pri realizirani izstopni ceni 16,12$, kar je predstavljalo 12.8% dobiček pozicije.

Strateški cilji pozicije

Vstopna točka pozicije: 14,29$
Ciljna točka pozicije: 16,00$
Izstopna točka pozicije: 16,12$
Realiziran dobiček/izguba: 12.8%

Strateški cilji pozicije TWTR

Graf 1: Prikaz optimističnega povečanja cene delnice Twitterja v aprilu

Prikaz optimističnega povečanja cene delnice Twitterja v aprilu

Prikaz posla TWTR

 
Exact Sciences Corporation (NASDAQ: EXAS)

Z Exact Sciences Corporation sem bil v stiku že junija prejšnje leto, ko je bila delnica vredna samo 11$. Po analizah poslovanja, je podjetje že takrat predstavljajo optimistično biotech podjetje z legitimno visoko verjetnostjo odkupa s strani kakšnega zdravstvenega giganta (biotech prevzemi so precej pogosti in zato tudi popularni pri investitorjih). To se do sedaj še ni zgodilo, je pa kljub temu podjetje potrojilo svojo tržno vrednost. Tudi po zaslugi finančnega poročila za prvo četrtletje letošnjega leta. Podjetje je prikazalo dobiček 41 centov na delnico v primerjavi s pričakovanimi 39 centi s strani Wall Streeta, 48,4 milijonov dolarjev prihodka, 11,11 milijonov dolarjev več od pričakovanih, hkrati pa podjetje pričakuje do 205 milijonov dolarjev prihodkov za leto 2017, kar 27 milijonov dolarjev več od pričakovanih prihodkov Wall Streeta. Rezultat poročila je dvignil ceno delnice za več kot 20%. Ciljna cena delnice je bila kasneje tudi povišana s strani Goldman Sachs, Jefferies in Cowen na 33-40$.

Na podlagi pozitivnega pričakovanja rezultatov poslovanja v prvem četrtletju letošnjega leta je bila odprta dodatna kratkoročna pozicija pri 24,40$ s strateško ciljno ceno pri 26$. Cilj je bil dosežen po objavi poročila pri realizirani izstopni ceni 29,70$, kar je predstavljalo 21.7% dobiček pozicije.

Strateški cilji pozicije

Vstopna točka pozicije: 24,40$
Ciljna točka pozicije: 26,00$
Izstopna točka pozicije: 29,70$
Realiziran dobiček/izguba: 21.7%

Strateški cilji pozicije EXAS

Graf 2: Prikaz vstopne in izstopne točke pozicije EXAS na 10-dnevnem intervalu

Prikaz vstopne in izstopne točke pozicije EXAS na 10-dnevnem intervalu

Prikaz posla EXAS

Sodeluj pri debati
(Vaš e-naslov ne bo javno objavljen)