7 dejstev o trenutnem stanju na trgu kriptovalut

Po dokaj mirnih in konstantnih mesecih si nihče ni predstavljal takega zaključka meseca aprila. Četudi so kriptovalute v marcu nakazale bikovski trend, pa takega niso pričakovali niti največji optimisti v kriptosvetu.

24. aprila je trend pričel Bitcoin (BTC), ki je do konca tega ponedeljka pridobil +33%, sledila mu je kriptovaluta meseca Ripple (XRP), ki je pridobila +633%, Ethereum (ETH) s +102% ter Stellar Lumens (XLM), ki je s še kasnejšim vstopom 4. maja pridobil kar +900%. Vmes je bilo tudi vsaj 20 altcoinov s +100% pri manjših volumnih, opazen je bil predvsem tipični pump & dump altcoin Dogecoin (DOGE). Potrebno je naglasiti, da so vrednosti primerjane po menjalnici Kraken glede na ameriški dolar, ker so na drugih menjalnicah (Poloniex) kriptovalute dosegle tudi še višjo odstotno vrednost. Tako nerealno visoki odstotni skoki v tako kratkem časovnem intervalu preprosto morajo imeti tudi konec in doživeli smo ga včeraj ponoči. Panična prodaja je končala zadnji bikovski trend, vrednosti večjih kriptovalut so povprečno padle med 10% – 30%, nekatere tudi od 50% – 100%.

Po zadnjih dveh tednih ima človek končno priložnost, da zadiha in si postavi tako željena vprašanja. Zakaj točno so se vrednosti kriptovalut tako iznenada povečale? Kaj je bil vzvod? Čemu sledijo ogromni padci? Taki ekstremni dogodki se ne zgodijo brez realne podlage. A vendarle, dobesedno nihče ne pozna pravega odgovora. Kar je na trgu, vrednem več kot 45 mrd dolarjev z dnevnim volumnom 2 mrd dolarjev, precej zaskrbljujoče.

Kriptovaluta je definitivno valuta prihodnosti. Blockchain tehnologija je definitivno tehnologija prihodnosti. Težava pa je v tem, da smo trenutno v tako nesigurnem obdobju, ko lahko ena sama poteza developerjev, institucij ali samega trga določeno kriptovaluto čez dan tudi odpravi. Potencial je astronomski ampak ne nujno za specifične kriptovalute in zaradi tega je trgovanje precej oteženo. Ponavadi na medmrežju beremo o potencialu, optimizmu in rasti pa naj bo to za delnice, surovine ali valute. S takimi informacijami naphan, potencialni investitor ni pripravljen za trg.

“Kriptovaluta je definitivno valuta prihodnosti. Blockchain tehnologija je definitivno tehnologija prihodnosti. Težava pa je v tem, da smo trenutno v nesigurnem obdobju.”
Pričakoval bo bikovski trend, dobil bo pa ravno nasprotnega in ker ni bil pripravljen za tako situacijo, bo svojo pozicijo tudi zaprl. Pri kriptovalutah je to še posebej izrazito, morda celo najbolj od katerihkoli drugih možnih instrumentov za investiranje. Dnevna volatilnost niha med -10% pa vse do +100%, v zadnjih tednih je bila povprečno +30%. To je odstotni dobiček, ki ga svetovno znani hedge fundi dobijo na letni ravni in predstavlja elitni rezultat.

Optimističnih napovedi in teorij za kriptovalute je malo morje, kar pa ni napačno. Obstaja legitimna verjetnost, da se uresničijo in bazirati svojo strategijo na podlagi teh je čisto v redu. Pesimističnih in negativnih napovedi pa je precej manj in to ni v redu. Pred vsako naložbo je potrebno analizirati obe strani pred dokončno odločitvijo. Pri tako začetni fazi kot je pri panogi kriptovalut pa še posebej. Zadnji bikovski trend je samo potrdil nekaj ključnih negativnih dejstev o svetu kriptovalut in vsak investitor, obstoječi ali potencialni, optimistični ali pesimistični, jih mora vedeti.

 
1. Pump & Dump

Nekateri altcoini obstajajo samo iz tega razloga. So penny stocks v svetu kriptovalut. S pravo velikostjo kupne moči, oglaševanjem in vsesplošno evforijo lahko predstavljajo izjemno priložnost zaslužka. Ampak ne za vas. Primarno skupino predstavljajo začetni kupci določene kriptovalute, ti potem umetno dvignejo ceno z oglaševanjem, članki o izredni priložnosti, skratka s kreiranjem vsesplošne evforije. Ker imajo večjo kupno moč, brez težav kreirajo povečan volumen in mnogi naivno pridejo zraven. Z momentumom se vrednost viša in ko cena doseže zastavljeno vrednost, primarna skupina proda svoje deleže (dumping). Cena izrazito pade, mnogi začnejo panično prodajati in tako se zgodba tudi konča.

Če niste v primarni skupini ali vsaj med prvimi kupci pred večjo evforijo, potem zagotovo izgubite denar. Trenutno pri kriptovalutah obstajajo določene skupine večjih akterjev na socialnih omrežjih, veteranov z mnogimi sledilci, ki izkoriščajo na tak način. Če ni direktni scamcoin, pa lahko kreirajo momentum tudi pri bolj popularnih kriptovalutah. Kupijo svoj delež, objavijo optimistično napoved, mnogi sledilci ponovijo njegov nakup, volumen se kreira, cena se dvigne in takrat prodajo svoj delež. Tako zaslužijo z izjemno majhnim tveganjem in hkrati pravilno napovejo kratkoročno dogajanje. Za pristop k taki skupini, veterani zaračunavajo različne pristopnine v obliki Bitcoinov in v zameno člani med prvimi izvedo za prihodnje načrte. Taki kriptovaluti sta recimo PoSW Coin (POSW) in Dogecoin (DOGE).

 
2. Trg je poln ljudi brez znanja, izkušenj in samokontrole

Kot je Warren Buffett že dejal, “Borza je naprava za prenos denarja od nepotrpežljivih do potrpežljivih.” Na trgu kriptovalut to še posebej drži. Ni panoge, ki bi imela več nepotrpežljivih trgovalcev in večje prisotnosti sentimenta. Velika večina je kupila svoj delež, ker obstaja obetavna priložnost za zaslužek, ni obdavčenja v večini držav (v Sloveniji prav tako) ter lestvice kriptovalut venomer kažejo pozitivne zelene odstotke. Kar ni nujno slabo, saj je taka ekonomsko-demografska spremenljivka odlična za izkušene trgovalce. A vendarle, ta neizkušenost in neznanje sta glavna dejavnika vsakega večjega padca vrednosti. Ethereum slovi kot najobetavnejša kriptovaluta po Bitcoinu s povprečno kotacijo cene od 80$-100$. Kljub temu to včeraj ni bilo dovolj, da prepreči masivno panično prodajo. Kriptovaluta s tako povprečno kotacijo v zadnjem tednu je na menjalnici Kraken strmoglavila vse do 26$ brez konkretnega razloga, zgolj in samo zaradi panike. Naročila so bila seveda takoj zapolnjena in izkušeni trgovalci so dobili ETH za povprečnih 50$. Samo uro kasneje je bilo panike konec in cena je šla takoj nazaj do 90$, kar je tem zadnjim kupcem predstavljalo 80% dobiček. Kljub rdečim svečnikom, ki segajo vse do dna in bi pri navadnih delnicah na borzi predstavljali nov Enron, pa to pri kriptovalutah vsaj za zdaj še ne velja.

Graf 1: Prikaz panične prodaje in takojšnja zapolnitev naročil za Ethereum na menjalnici Kraken

Prikaz panične prodaje za Ethereum

 
3. Ko bo najmanj potrebno, bodo menjalnice nedosegljive

V zadnjem tednu je prišlo do treh večjih dogodkov pri kriptovalutah. Najprej je padla cena za Ethereum (ETH) in ker so se vsi ustrašili, so želeli prodati svoje deleže in zapreti pozicije. Isto se je zgodilo v primeru Ripple (XRP) ter Stellar Lumens (XLM). Masovni influks takih trgovalcev je povzročil padec dveh večjih menjalnic, Poloniex in Kraken, slednji je bil celo pod DDos napadom. Ker sta bili nedosegljivi, so mnogi investitorji lahko samo gledali, kako vrednost njihovih naložb pada. Od vseh teh menjalnic je bil daleč najstabilnejši Bitstamp ampak je treba tudi naglasiti, da Bitstamp omogoča nakup in prodajo samo dveh kriptovalut, Bitcoin in Ripple, drugi pa mnogo več zato je tam tudi promet logično večji. V vsakem primeru, zanesljivost menjalnic je ob ključnih trenutkih izjemno majhna.

 
4. Glavni generator pozitivnih trendov je svež pritok kapitala

Kriptovalute imajo svoje specifične prednosti, transakcije pri Ethereumu so recimo precej hitrejše od transakcij pri Bitcoinu, Ripple uporabljajo oziroma testirajo banke in 80% kovancev je še vedno pri ustanoviteljih, Monero ponuja največjo anonimnost, Stratis pa blockchain rešitve. Kljub temu pa te prednosti ne predstavljajo glavnega vzvoda pri povečanju vrednosti. Glavni generator vsega je še vedno momentum, nov pritok FIAT valute s strani obstoječih investitorjev, ker mislijo, da je čas za povečanje pozicije, potencialnih kupcev, ker so slišali, da je pravi čas in podobno. Tak vzvod brez realne podlage ima kratek rok trajanja, zato tudi vidimo nenadne padce po izrazitem vzponu.

Slika 1: Panična prodaja kriptovalute ETH pri 47$ četudi je bila tržna vrednost 80$

Panična prodaja kriptovalute ETH

 
5. Popularnost je včasih neutemeljna, saj so zamenljivi

Ko se zelo temeljito analizira kriptovalute, se ugotovi, da so večinoma zamenljivi ali nepotrebni. Obstaja veliko investitorjev, ki menijo, da je Bitcoin zamenljiv. Isto velja za Ethereum. Pa tudi za Ethereum Classic, ki predstavlja osnovno idejo Ethereuma. Stratis ponuja klientom blockchain rešitve, kar je odlična ideja. To, da bazira na Stratis kovancih je pa preprosto zgolj in samo zaradi dobička in je nepotrebno ter zamenljivo. Ripple je relativno zaprt blockchain projekt in s svojim načinom delovanja, bolj služi bankam za manjše stroške pri transakcijah kot navadnim uporabnikom. Pod isto panogo spada tudi Stellar Lumens. Kot takim, je precej težko dolgoročno zaupati, saj njihova posebnost ni ključnega pomena in lahko pride do situacije, ko razvijalec določene kriptovalute preprosto odpravi dotedanje zahteve pri tehnologiji ali pa pride nov altocoin, ki bo ponudil isto kot obstoječi. Večina kriptovalut nima izrazite prednosti, ki bi jo bilo težko posnemati ali celo izboljšati.

 
6. Bitcoin je še vedno alfa, beta in omega

Neodvisno od vašega, bodisi optimističnega bodisi pesimističnega, prepričanja pri Bitcoinu, je slednji v zadnjih dneh dokazal, da je trenutno še vedno številka ena kljub vzponom in padcem kriptovalut. Ko se altcoini bikovsko dvigujejo, Bitcoin še vedno ohranja konstantnost. Ko altcoini padajo, Bitcoin raste. V vsakem primeru, Bitcoin predstavlja stanovitno kriptovaluto in varno odejo, ko nastopi pesimistični čas in vsi bežijo iz altcoinov nazaj k Bitcoinom.

 
7. Povečana prodaja kriptovalut ob določenem času

Prodaja kriptovalut se večkrat poveča ob petkih, ker marsikdo želi biti izven pozicije tekom vikenda. Hkrati se poveča prodaja v noči iz nedelje na ponedeljek zaradi omogočenih bančnih transakcij delovnega dne. Opazna je tudi povišana prodaja deležev konec meseca, ko ljudje potrebujejo denar za svoje mesečne stroške (najemnina, obroki, …).

Sodeluj pri debati
(Vaš e-naslov ne bo javno objavljen)