Deset najobetavnejših kriptovalut za varen portfelj

Na trenutnem trgu obstaja preko 700 različnih kriptovalut in daleč od tega, da vse nudijo iste priložnosti pri investiranju. Kvečjemu nasprotno, od nekaterih bi morali preprosto čim dlje. Žal pa z novim, svežim pritokom denarja v kriptosvet pridejo tudi mnogi novinci brez izkušenj, znanja, samokontrole in informacij ter se ujamejo v past t.i. scamcoinov. Pri tej vrsti naložb se denar izrazito hitro izgubi.

V luči temeljitih preiskav OneCoina s strani evropskih in drugih držav, ki se dogajajo v teh dneh, je potrebno naglasiti, da je Ponzi shem, piramidnih shem in vsesplošnih prevar malo morje. OneCoin je navsezadnje deloval tudi v Sloveniji, kjer prav tako potekajo preiskave. Torej to ni neka oddaljena fikcija ampak se že dogaja znotraj naše države.

Kriptovaluta je definitivno valuta prihodnosti in blockchain je definitivno tehnologija prihodnosti. A vendarle, premnogo novih investitorjev preprosto izpusti besedo prihodnosti. Resda jim ne gre preveč očitati, saj dnevno naletijo na stotine novih člankov o mega priložnostih in pozivov za takojšnje urgiranje in nakup kriptovalut, saj se z vsakim dnevom vrata bolj zaprejo. Trenutno je vsaj 80% vseh obljub razvijalcev še v besedah in ne v dejanskih produktih. Precej neverjetno, saj bi sodeč po +900% skoku Stellar Lumens v prejšnjem tednu pričakovali, da je postala uradna valuta neke države. Pa temu ni tako ampak trenutno vse vodi evforija. Zato je treba dogajanje vzeti z rezervo in se spustiti na realna tla.

Preberi tudi: 7 dejstev o trenutnem stanju na trgu kriptovalut

Kljub temu pa imajo določene kriptovalute legitimne obljube in vkolikor se uresničijo, bodo dejansko predstavljale izjemno priložnost v prihodnosti. Od vseh 722 trenutnih kriptovalut tega seveda ne moremo pričakovati zato bi se moral vsak potencialni investitor osredotočiti na vsega deset kriptovalut. Vsekakor obstaja možnost, da so v ozadju še čisto neznane kriptovalute, ki imajo izrazit potencial ampak verjetnost za to je nizka. Verjetnost, da se vaši načrti z njimi izjalovijo pa precej visoka. Potencialni investitor na samem začetku brez predhodnega obširnejšega znanja bi se moral posvetiti analizam in na podlagi le-teh morebitnemu nakupu spodnjih desetih kriptovalut. Vse izven tega ranga lahko predstavlja preveliko oviro oziroma se poveča verjetnost, da se naleti na scamcoin ali kakšno obliko piramidne sheme.

1. Bitcoin (BTC)

Še vedno alfa in omega kriptovalut, ki služi za osnovo vsega. Tako primerjav z drugimi altcoini kot pri trgovanju. Trenutno predstavlja najvarnejšo naložbo pri kriptovalutah, je najbolj razširjena, uporabljena in sprejeta kriptovaluta po svetu. S svojo zasnovo glede transakcij, bi lahko predstavljala digitalno valuto prihodnosti. Proti njej je trenutno ironično prevelika centralizacija okoli kitajskih minerjev in njihova nevoljnost glede novih adaptacij. Kljub temu, v portfeljih mora Bitcoin predstavljati osnovo.

2. Ethereum (ETH)

Kriptovaluta, ki izkoristi celotni potencial blockchain tehnologije. Hkrati ima Ethereum notranji Turingov skriptni jezik, ki se lahko uporabi za kodiranje naprednih vrst transakcij neposredno v blockchain. To omogoča uvajanje samoizvedljivih pametnih pogodb kot tudi porazdeljene avtonomne organizacije (ang. DAO), ki obstajajo neodvisno od moralnih ali pravnih entitet. Za kriptovaluto stoji Vitalik Buterin, za mnoge čudežni razvijalec z izjemno vizijo kar sami kriptovaluti da podobno subjektivno vrednost kot je dal Jobs Applu. Ni nujno kriptovaluta prihodnosti ampak bolj mehanizem pametnih pogodb, na katerem bi lahko baziralo bodoče poslovanje. Mogoče v obliki formiranja menjalnic za nove vrste finančnih instrumentov?

3. Ripple (XRP)

Kriptovaluta, ki je v zadnjih mesecih dejansko prišla od nikoder in prevzela drugo mesto med kriptovalutami za tržno vrednost. Pri 12 mrd dolarjev predstavlja malo manj kot 50% tržni delež Bitcoina. Potencial za XRP sloni na dejstvu, da je testiran s strani mednarodnih bank in bi v prihodnosti lahko postal bančna kriptovaluta. Vkolikor bi se to uresničilo, so vsi ti masivni nakupi v zadnjem času utemeljeni ampak težava je, da ljudje pozabljajo, da je trenutno zgolj v testni fazi. Tako izraziti skoki bi morali biti za upravičenje cene posledica dejanskega produkta in ne zgolj optimizma, da se lahko nekaj premakne v naslednjih mesecih, letih. Poleg tega XRP ni pogoj za delovanje Rippla. Če ne bi bilo XRP, bi Ripple lahko še naprej deloval. Banke bi recimo lahko imele svoje lastne IOU (neuradne dokumente o dolgu – I owe you) na Ripplovem ledgerju. Razvijalci kriptovalute so precej odprti glede svojih poslovnih potez in hkrati imajo v lasti menda 80% vseh kovancev XRP, ki niso v obtoku. Tipičen high-risk-high-reward, ki bi moral najti mesto v vašem portfelju.

4-10. Ethereum Classic (ETC), NEM (XEM), Dash (DASH), Litecoin (LTC), Stellar Lumens (XLM), Monero (XMR) in Stratis (STRAT)

Slednje kriptovalute predstavljajo dober potencial ampak jih ne moremo dati v isti koš z zgornjimi tremi. ETC je nastal z delitvijo Ethereuma, ko se določeni razvijalci niso strinjali z implementacijo hardforka. Tako ETC sedaj predstavlja začetno idejo Ethereuma in mnogi menijo, da je to tudi prava oblika Ethereuma. LiteCoin ima hitrejše transakcije od Bitcoina in je v središču pozornosti zaradi implementacije SegWita, ki bi moral izboljšati mnoge transakcijske deformacije. Stratis ima odlično idejo s svojo ponudbo blockchain rešitev drugim podjetjem ampak sama kriptovaluta ne predstavlja pogoja za poslovanje. Nekoliko podobno kot pri Ripplu. Monero predstavlja kriptovaluto, ki prinaša največ anonimnosti in kot taka tudi potencial, če se bo v prihodnosti pozornost usmerila na to področje. Je pa potrebno naglasiti, da je prav zaradi te anonimnosti trn v peti vladnim organom, saj se precej uporablja v kriminalnih vodah. NEM je znan po svojem PoI (Proof-of-Importance) in je bolj okolju prijazen, saj je potrebno precej manj elektrike pri rudarjenju kot pri Bitcoinu. Hkrati je zaradi svojega EigenTrust++ tudi bolj varen. Dash predstavlja alternativo Bitcoinu z večjo anonimnostjo in lahko tudi brez težav posnema vse adaptacije, ki jih naredi Bitcoin. Stellar Lumens je konkurent Ripplu in medtem ko je slednji bolj za korporacije, Stellar Lumens deluje bolj za povezovanje samih ljudi z nižjimi oblikami finančnih institucij preko plaftorme. Medtem ko je določeno število XRP v obtoku pa XLM kot inflacijska kriptovaluta vsako leto doda v obtok 1% novih lumenov.

Torej, če želite vstopiti v svet kriptovalut, naredite lastne analize za teh deset kriptovalut, preberite čim več člankov, pridobite čim več informacij in se na podlagi vseh teh spremenljivk odločite za morebitno pozicijo oziroma diverzifikacijo portfelja. To hkrati ne pomeni, da morate kupiti zgornje kriptovalute. S slednjimi se izognete malemu morju kriptovalut, ki služijo ničemer drugemu kot prevaram in si povečate možnost dobička iz vaše naložbe.

Sodeluj pri debati
(Vaš e-naslov ne bo javno objavljen)