Pet držav sveta, kjer je Bitcoin najbolj iskan na Googlu

Google Trends je zanimivo spletno orodje, ki s svojim prikazom statističnih podatkov postaja vedno bolj neprecenljivo v poslovnem svetu. Informacija kako in kdaj zanimanje za določeno spremenljivko poskoči, lahko odpre nove poslovne priložnosti, medtem ko padec zanimanja nakazuje na neobetavno prihodnost.

Zadnje čase se precej govori in piše o kriptovalutah ampak za katero državo sveta to najbolj drži? Ker je beseda kriptovaluta zaradi vseh svojih različnih jezikovnih oblik neprimerna, je bila v Google Trends analizirana beseda Bitcoin za obdobje zadnjih petih let. Vrednosti se bile izračunane na lestvici od 0 do 100 – vrednost 100 predstavlja lokacijo z največjo priljubljenostjo (glede na skupno število iskanj na tej lokaciji).

 
5. mesto: Zastava Južna Afrika Južna Afrika (43)

Decembra leta 2014 je južnoafriška centralna banka določila, da Bitcoin nima pravnega statusa oziroma regulatornega okvirja. Je kar popularen v državi in pri največji južnoafriški e-trgovini Takealot.com spada pod uradne plačilne metode.

 
4. mesto: Zastava Slovenija Slovenija (46)

Tako majhna država a vedno v koraku z inovativnostjo. Decembra leta 2013 je Slovenija določila, da Bitcoin ni ne valuta ne sredstvo. Ustvarjen dobiček ne spada pod kapitalske dobičke in kot tak ni obdavčen. Je pa obdavčeno rudarjenje in če podjetja prodajajo svoje produkte/storitve za Bitcoine. Tako visoko mesto je za marsikoga precej presenetljivo ampak je treba naglasiti, da je skupnost vedno večja. Obstajajo društva, forumi, interaktivne skupine na različnih socialnih platformah in tematski dogodki, kar naredi Slovenijo resnično posebno in opazno v kriptosvetu. Navsezadnje sta Slovenca naredila tudi eno največjih svetovnih menjalnic za kriptovalute, Bitstamp.

 
3. mesto: Zastava Estonija Estonija (51)

Še ena majhna država na seznamu ampak ne zaradi vsesplošne pozitivne evforije temveč prav nasprotno. V Tallinnu je delovala menjalnica BTC.ee, ki pa je bila zaprta s strani estonskih uradnikov. Primer je požel precej zanimanja v državi, saj so bile poteze slednjih retroaktivne in ustanovitelj menjalnice Otto de Voogd ni želel razkriti občutljivih podatkov o svojih klientih. Edino pravilno. Hkrati morajo v Estoniji sedaj poročati o vsaki stranki, ki pridobi več kot 1000€ mesečno s trgovanjem. Dober primer za države, v kateri vlade uničijo kakršnokoli novo obliko napredka.

 
2. mesto: Zastava Gana Gana (71)

Kriptovalute predstavljajo varnost in zanesljivost v afriških državah. Četudi se to sliši precej čudno in ironično ampak afriške valute dejansko precej variirajo in depreciirajo. Ljudje se morajo zaščiti in kako to bolje storiti kot z naložbo v globalni e-svet s hitrimi transakcijimi in minimalnimi stroški. Mnogi Afričani tudi raje sprejmejo Bitcoin kot plačilo za svoje storitve v tujini saj so stroški menjave valute in samega mednarodnega prenosa denarja ogromni.

 
1. mesto: Zastava Nigerija Nigerija (100)

Podobno kot pri Gani in drugih neomenjenih afriških državah želijo Nigerijci zaščiti svoj denar, saj je inflacija v tej državi že vrsto let dvomestna. Povpraševanje po Bitcoinu je najvišjem nivoju ampak take zadeve pridejo tudi do državnih vlad. Jauarja 2017 je nigerijska centralna banka obvestila ostale nigerijske banke, da so vse transakcije s kriptovalutami prepovedane. Četudi je to precej konkretna poteza, pa je potrebno naglasiti, da afriške države preprosto morajo imeti večjo regulacijo. V Nigeriji med drugim deluje tudi tipična Ponzijeva shema MMM, ki cilja na revne in neizobražene ljudi in je pred kratkim začela sprejemati prav Bitcoine. To je tudi primarni razlog, zakaj kriptovalute ne smejo biti popolnoma brez nadzora.

Sodeluj pri debati
(Vaš e-naslov ne bo javno objavljen)