IBM ni več tipični predstavnik blue chip podjetij

Tehnološki titan, Google šestdesetih ali The Big Blue. Oznake, asociirane z IBM oziroma International Business Machines, ki pa žal dandanes ne veljajo več.

Pri brskanju za portfelji raznoraznih mednarodnih hedge fundov in tolmačenju njihovih kompleksnih strategij za investicije, sem naletel na članek, ki je opisoval diverzifikacijo portfeljev. Kako razdeliti portfelj na različne dele različnih finančnih instrumentov, surovin in drugih vrst naložb. Pri kosu portfelja, ki je bil namenjen za delnice, so veljali različni indikatorji, od statusa podjetja preko stopnje tveganja in vse do dividend. Skratka, standardna pravila o razpršitvi investicij. Vse lepo in prav, dokler ni bil pri blue chip podjetjih omenjen IBM (NYSE: IBM).

IBM je vrsto let oziroma bolje rečeno desetletij veljal za pravega blue chip predstavnika. Ni portfelja vrednosti iz 1960 in 1970, ki ne bi imel delnice tega podjetja. A vendarle, časi se spreminjajo in če vam finančni svetovalec v današnjih časih predlaga nakup delnic IBM za vaš vrednostni del (blue chip value part of portfolio) portfelja ob bok Googlu, Amazonu in Microsoftu, je to preprosto signal neznanja, dezinformacij in nedovoljšnje preparacije. Takih prispodob si pa zagotovo nihče ne želi, ko je v vprašanju lastno premoženje.

Kaj točno je vrednostni del portfelja? Portfelj je razdeljen na več kosov. Več kosov ima, bolj je razpršen in manjše je teoretično tveganje naložbe (Preberi podrobneje: Portfelj in razpršenost). Vsak kos predstavlja svojo vrsto naložbe, od delnic preko obveznic pa vse do umetniških slik. Vrednostni del oziroma kos portfelja je ponavadi namenjen delnicam blue chip podjetij. To so podjetja, ki nudijo varnost, zanesljivost in ohranjanje vrednosti. Najboljši trenutni predstavniki so Google, Apple, General Electric, Pfizer, Novartis, … Tudi Krka je taka, če želite slovenski blue chip. Podjetja, katerih delnice kupite in na njih lahko preprosto pozabite.

Kje je kamen spotike pri IBM? Prihodki IBM so negativni že 20. četrtletje zapored. Dobiček na delnico, sredstva, prodaja in deleži ključnih trgov poslovanja padajo iz leta v leto.

 
Slika 1: Rezultati zadnjih četrtletij Inernational Business Machines Corporation

Rezultati zadnjih četrtletij IBM
Vir slike: https://pbs.twimg.com/media/C9uJVyxU0AAdUw9.jpg

 
Najbolj pa v oči bode nekompetentnost uprave. Fakt, da tehnološko podjetje namenja za oddelek raziskav in razvoja tako mizerno vsoto, je težko dojemljiv. Navsezadnje je bilo na zadnji konferenci InterConnect predstavljen načrt konkuriranja Amazonu, Microsoftu in Googlu na področju poslovanja v oblaku ampak kot kaže, so slednji svetlobna leta pred IBM.

 
Slika 2: Primerjava R&R s ključnimi konkurenti na trgu ter določenimi blue chip podjetji

Primerjava R&R za IBM, Amazon, Google, Apple in Microsoft

IBM ni slabo podjetje, ima dobre dividendne donose, visoke prihodke pa tudi dobiček. Ima še vrsto drugih kvalitet in tudi potencial. Kljub temu, vse dokler bo Ginni Rometty CEO, človek brez vizije, ki ne ve, kako poteka današnji svet, IBM ne bo več predstavljal blue chip podjetja. Podjetja, katerega delnice kupite in na njih lahko preprosto pozabite, saj vam bo ohranjal vrednost še vrsto desetletij. Lahko pa poskusite pozabiti.
 

Sodeluj pri debati
(Vaš e-naslov ne bo javno objavljen)