4 najboljše menjalnice za trgovanje s kriptovalutami

Ko se po mesecih prebiranja člankov in novic iz sveta kriptovalut končno odločite in predate skušnjavi trgovanja, je ponavadi prva prepreka ironično najosnovnejša. Kje točno naj sploh začnete? Resda ste v vsej tej gmoti člankov naleteli na mnogotera navodila, da se morate podati na menjalnice za trgovanje s kriptovalutami ampak na katero točno? Slednjih je malo morje, kakšna je njihova bistvena razlika? Ponujajo iste kriptovalute, so stroški transakcij isti, sama zanesljivost? Daleč od tega, med menjalnicami so precejšnje razlike in prav je, da Slovenija dokončno dobi jasen vodič za prve korake pri trgovanju s kriptovalutami.

Preberi tudi: 7 poglavij o kriptovalutah

Novincem se svetujejo vsega štiri menjalnice. Izven teh je praktičnost nizka in verjetnost, da se ne bodo znašli na platformi precej višja. Bistvene spremenljivke pri opisu menjalnic v vodiču so dostopnost, enostavnost, ponudba, podpora, zanesljivost ter stroški in prav vse so določene na podlagi lastnih izkušenj in ne nekih tretjih mnenj iz tujih strani. Bistvo primerjave med menjalnicami in končnega priporočila ni neizpodbitno dejstvo, katera je boljša, saj je prav vsaka v določenem segmentu želja boljša odločitev.
 

Bitstamp

Začetki menjalnice segajo v leto 2011, ko sta Slovenca Nejc Kodrič in Damijan Merlak prišla na idejo, da bi ponudila možnost trgovanja z vse bolj znanim Bitcoinom širši javnosti. Kot se spodobi za Slovenijo pri novih idejah, je bila tudi tokrat precej negotova in nesodelujoča kar je Kodriča in Merlaka napotilo v Veliko Britanijo in kasneje v Luksemburg, kjer se je podjetje registriralo in kasneje pridobilo licenco za opravljanje finančnih storitev v celoti.

Dostopnost

Po registraciji na Bitstampu, mora nova stranka priložiti sliko svojega uradnega osebnega dokumenta ter sliko kakšnega računa za elektriko ali bančne storitve, ki ni starejši od 3 mesecev. Verifikacija poteka za kriptomenjalnico precej hitro in tako lahko trgujete že v roku parih dni.

Enostavnost

Prva stvar, ki jo vsak hoče narediti, je naložiti denar ter pričeti s trgovanjem. Bitstamp omogoča enostavni depozit s SEPA naročilom, kreditno kartico, BTC, XRP, LTC, ETH in AstroPay. Umik sredstev poteka na isti način in brez komplikacij. Trgovanje je precej poenostavljeno, saj je vmesnik precej osnoven, novincem prijazen in vas dejansko vodi skozi proces nakupa.

Ponudba

V tem trenutku ponuja štiri kriptovalute in sicer Bitcoin (BTC), Ripple (XRP), Litecoin (LTC) in Ether (ETH).

Podpora

Imajo odzivno podporo, lahko jih dosežeš z elektronsko pošto, na katero precej hitro odgovorijo ter tudi na Redditu na domain/bitstamp.net/. Med drugim se Bitstamp nahaja deloma tudi v Kranju.

Zanesljivost

Bistamp je zanesljiva menjalnica, ki se ne sesuje ob večjem navalu trgovalcev oziroma ob povečanju volumna kar je precejšnja in cenjena redkost med trenutnimi menjalnicami. Omogočajo dvo-faktorsko avtentikacijo za povečanje varnosti trgovalnega računa ter večkrat obvestijo, da je trenutno geslo že prestaro in ga je zaželjeno zamenjati.

Stroški

Strošek transakcije: Bitstamp je v poletju 2017 poenotil stroške transakcije za vse pare, ki so sedaj 0.25% vkolikor je mesečni volumen manjši od 20.000 EUR. Z večanjem slednjega odstotni stroški sorazmerno upadajo.

SEPA nakazilo: Brezplačen depozit, umik denarja 0.90€.
Kreditna kartica: Do 500€ je 8%, do 1000€ 7%, do 2500€ 6%, do 5000€ 5%.

Priporočilo

Če želite trgovati samo z Bitcoinom, Ripplom, Ethereumom, ali/in Litecoinom, je Bitstamp najboljša odločitev.

 

Kraken

Največja Bitcoin menjalnica na svetu v obsegu in likvidnosti valute EUR, ki je po zadržanem začetku pridobila precej na veljavi po padcu Mt. Goxa ter kasnejšimi prevzemi podjetij z različnih Bitcoin panog kot so Coinsetter, Cavirtex, CleverCoin, Glidera ter CryptoWatch.

Dostopnost

Po registraciji na Krakenu, mora biti nova stranka najprej potrjena ter dodeljena določenemu nivoju. Verifikacija poteka izrazito počasi in lahko čakate tudi 3 tedne. Na Krakenu obstajajo štirje nivoji:

Tier 0: Primarni nivo, ki ne omogoča kakršnihkoli depozitov, umikov in splošnega trgovanja. Preprosto, v ta nivo pridejo novi, nepotrjeni registriranci.

Tier 1: V tem nivoju lahko naredite depozit in umik izključno kriptovalut, FIAT valuta ni dovoljena. Poenostavljeno, lahko trgujete s kriptovalutami ampak ne morete naložiti svojega denarja. Za potrditev ter dodelitev v ta nivo morate Krakenu posredovati ime in priimek, datum rojstva, državo prebivališča ter telefonsko številko.

Tier 2: V tem nivoju lahko naredite depozit in umik tako kriptovalut kot FIAT valute, zgolj omejeni ste z dnevnim in mesečnim limitom, ki pa je tako ali tako dovolj visok za vsaj 99% ljudi zato marsikdo pride do tega nivoja in tu ostane. Za potrditev ter dodelitev v ta nivo morate Krakenu posredovati informacije iz Tier 1 plus vaš naslov stalnega prebivališča.

Tier 3: V tem nivoju lahko počnete vse kar lahko počnete v preostalih, zgolj dnevni in mesečni limit trgovanja sta 4x/5x dvignjena v primerjavi z drugim nivojem. Več ali manj za ljudi, ki nameravajo nameniti 50.000€+ mesečno za trgovanje. Za potrditev ter dodelitev v ta nivo morate Krakenu posredovati informacije iz prejšnjih nivojev plus sliko uradnega osebnega dokumenta, sliko kakšnega računa, ki ni starejši od treh mesecev ter sliko vas samih, kjer držite vaš osebni dokument.

Tier 4: V tem nivoju lahko počnete vse kar lahko počnete v drugih, zgolj dnevni in mesečni limit trgovanja sta dvignjena na dobesedno polmilijonske zneske. Torej, nivo za milijonarje, večja podjetja, hedge funde in podobno. Za potrditev ter dodelitev v ta nivo morate kontaktirati Kraken.

Enostavnost

Vmesnik je bolj zapleten kot pri Bitstampu in lahko povzroči zmedo pri upravljanju. Pri samem depozitu imate več opcij, od naložbe evra do več vrst kriptovalute. Ker Kraken ponuja tudi preko 50 različnih parov, je temu primerna tudi zahtevnost, saj morate poznati okrajšave kriptovalut, če želite zadeti pravo. Ko to ugotovite, pa je pot nekoliko lažja, saj preprosto vpišete zneske v že pripravljeno formulo in opravite nakup.

Ponudba

Na Krakenu je trenutno na voljo 15 različnih kriptovalut kar omogoča nekoliko več manevriranja in možnosti kot pri Bitstampu. Primarno ponuja vse večje in bolj znane kriptovalute z večjim tržnim deležem, od Bitcoina preko Ethereuma do Rippla. Velika prednost Krakena je CryptoWatch, kjer lahko tehnično analiziramo grafe trenutnih in prejšnjih cen vseh ponujenih kriptovalut.

Podpora

Če imate kakšne težave, lahko kontaktirate Kraken z odprtjem ticketa. Na žalost, odgovor lahko dobite po dobesedno mesecu dni, sploh, ko je na strani večji naval zaradi povečanega dogajanja v kriptosvetu. Težko jih je dobiti in določene zagate se lahko zavlečejo tedne, če ne celo mesece. Vkolikor pridete na Kraken, bo definitivno potrebno imeti več potrpežljivosti.

Zanesljivost

Strežniki menjalnice niso imuni na povečanje volumna oziroma prihod novega števila strank. Do sedaj je bil otežen dostop do strani skorajda ob vsakem večjem dogodku. Preprosto, Kraken spada med največje na svetu in zaradi tako rapidne rasti kriptosveta težko sledijo trendu na čemer pa vsekakor delajo. Na Krakenu pa omogočajo tudi dvo-faktorsko avtentikacijo za povečanje varnosti trgovalnega računa.

Stroški

Strošek transakcije: Kraken deluje po sistemu Maker/Taker. Če boste dodali svoj doprinos k likvidnosti in postavili limit-buy pod tržno ceno oziroma limit-sell nad tržno ceno, bo strošek transakcije 0.16%, v nasprotnem primeru bo pa 0.26%. Odstotki se zmanjšujejo, ko se doseže določen volumen.
SEPA nakazilo: Depozit je brezplačen, umik denarja pa 0.09€ četudi banke lahko vzamejo svoj del. Abanka recimo vzame 1,85€.

Priporočilo

Če želite imeti za trgovanje na voljo vse glavne kriptovalute in obenem možnost depozita vašega denarja, je Kraken najboljša odločitev.

 

Poloniex

Menjalnica, ustanovljena januarja 2014 v Združenih državah Amerike danes predstavlja največjo menjalnico na svetu za kriptovalute. Po volumnu presega Bitstamp, Kraken in Bittrex skupaj.

Dostopnost

Po registraciji na Poloniexu mora stranka najprej posredovati ime in priimek ter državo prebivališča, s čimer se uvrsti v prvo stopnjo uporabnikov (1. level), kar omogoči trgovanje s kriptovalutami z dnevnim limitom umika denarja pri 2000$ ter vzvodno trgovanje – trgovanje s posojenim denarjem (margin trading). Druga stopnja poveča limit na 25.000$, za potrditev ter dodelitev pa morate Poloniexu posredovati poleg zahtev za prvo stopnjo še naslov stalnega prebivališča, telefonsko številko, datum rojstva, številko in sliko uradnega osebnega dokumenta ter sliko vas samih, kjer držite vaš osebni dokument. Verifikacija za prvo stopnjo je takoj, za drugo pa se lahko čaka par dni.

Enostavnost

Poloniexov vmesnik je najzahtevnejši med predstavljeno štirico. Primarno je to zaradi dejstva, da Poloniex ne omogoča naložbe v FIAT valuti, torej, ne morete naložiti vašega denarja na menjalnico. Za trgovanje boste morali najprej kupiti drugje kriptovaluto ter jo poslati na Poloniex z depozitom na vaš digitalni naslov. Sekundarno pa je na platformi preprosto preveč informacij zaradi vseh možnih kombinacij trgovanja (exchange, margin trading, lending) in zaradi neizkušenosti boste skoraj zagotovo izgubljeni. Novincem se Poloniex definitivno ne priporoča.

Ponudba

Na Poloniexu je trenutno na voljo 90 kriptovalut, od tipičnih kot so Bitcoin, Ethereum in Ripple do precej manj znanih kriptovalut kar omogoči trgovalcem veliko manevriranja z različnimi strategijami. Velik plus Poloniexa je tudi grafični prikaz trenutnih in prejšnjih cen vseh kriptovalut z opcijami za analize, ki pa jih je ravno dovolj, da ne povzroči nepotrebne zmede kot recimo na TradingView. Bolj izkušenim trgovalcem je omogočena tudi opcija posoje sredstev za vaše trgovanje, čemur bi se pa novinci zaradi ogromnega tveganja morali izogibati.

Podpora

Tako kot pri Krakenu, tudi Poloniex omogoča kontakt s ticketi. Hkrati si s Krakenom zaradi svoje velikosti deli zloglasno čakanje na odgovor v nedogled. Osebno poznam nekaj primerov, ko niso dobili odgovora niti po mesecu dni. Kljub uradnemu obvestilu, da se je število trgovalcev na menjalnici od januarja do danes povečalo za kar 600%, to še vedno ne pomeni, da si lahko privoščijo take poteze. Velikost gor ali dol, interakcija s podporo je skorajda neobstoječa. V pogovornem oknu Trollbox na platformi pa je zaradi spama praktično nemogoče priti v stik z uradno osebo Poloniexa.

Zanesljivost

Če Kraken poči pod pritiskom, potem si lahko predstavljate, kako je na menjalnici, ki je dvakrat večja. Ob vsakem večjem volumnu oziroma prihodu novih trgovalcev bo dostop do platforme izjemno otežen, upočasnjen, če ne kar onemogočen. V tej smeri bi morali še ogromno postoriti. Kar se tiče varnosti pa Poloniex prav tako omogoča dvo-faktorsko avtentikacijo za povečanje trgovalnega računa.

Stroški

Strošek transakcije: Poloniex deluje po sistemu Maker/Taker. Če boste dodali svoj doprinos k likvidnosti in postavili limit-buy pod tržno ceno oziroma limit-sell nad tržno ceno, bo strošek transakcije 0.15%, v nasprotnem primeru bo pa 0.25%. Odstotki se zmanjšujejo, ko se doseže določen volumen. Pri tem je Poloniex cenejši od preostalih treh menjalnic.

Priporočilo

Če želite imeti na voljo večje število kriptovalut, ne želite čakati tedne na verifikacijo, hočete večji limit trgovanja, si že lastite kriptovalute in vam zato pomanjkanje opcije za depozit FIAT valute nič ne pomeni, je Poloniex najboljša odločitev.

 

Bittrex

Menjalnica, stacionirana v Združenih državah Amerike, je produkt strokovnjakov iz področja e-varnosti, ki so (nekateri še vedno) izkušnje nabirali pri Amazonu, Microsoftu, Blackberryju in Qualysu. Bittrex je primarno nastal prav zaradi pomanjkanja varnosti pri trgovanju v kriptosvetu pred njimi.

Dostopnost

Po registraciji na Bittrexu mora biti nova stranka najprej potrjena. Bittrex ima tri stopnje in sicer nepotrjeno, osnovno ter izboljšano. Nepotrjena stopnja omogoča dnevni umik kriptovalute v vrednosti 1 BTC, osnovna pa v vrednosti 4 BTC. V slednjo ste uvrščeni, če Bittrexu posredujete ime in priimek, datum rojstva, naslov in državo prebivališča ter takoj uredite dvo-faktorsko avtentikacijo za varnost vašega trgovalnega računa. Izboljšana stopnja pa omogoči dnevni umik kriptovalute v vrednosti 100 BTC, potrdijo pa vas na osnovi slike uradnega osebnega dokumenta ter slike vas samih, kjer ga držite. Verifikacija se uredi takoj, za izboljšano stopnjo pa se čaka do par dni.

Enostavnost

Na Bittrexu poteka isto kot na Poloniexu, saj depozit FIAT valute ni omogočeno. Za trgovanje boste morali najprej kupiti kriptovaluto drugje ter jo poslati na Bittrex z depozitom na vaš digitalni naslov. Vmesnik ni zahteven in po izbiri kriptovalute se odpreta dve opciji, nakupa in prodaje. Na opcijah so različne kombinacije, od preračunavanja maksimalnega zneska naročila, števila enot kriptovalute in podobno kar resnično olajša računanje. Hkrati so spodaj priročno prikazane odprte in pretekle pozicije kar omogoči hitro in učinkovito prekinitev ali spremembo naročila. Preprosto, Bittrex nudi najboljše izkušnje pri trgovanju s svojo preprostostjo in stransko pomočjo.

Ponudba

Trenutno je na voljo 182 kriptovalut, kar resnično odpre vse možne kombinacije za vaše strategije investiranja. Od vseh znanih kriptovalut kot so Bitcoin (BTC), Stellar Lumens (XLM) in Monero (XMR) pa vse do precej bolj rizičnih kriptovalut z vsega 10 BTC volumna. Edini večji minus Bittrexa je grafični prikaz trenutnih in prejšnjih cen različnih kriptovalut. Je premajhen in se težko resneje pregleduje podatke. Pripomočki za tehnično analizo so obstoječi ampak jih preprosto težko uporabljaš na tako majhnem grafikonu. Manjši plus dobi zaradi možnosti 1-minutne nastavitve časovnice.

Podpora

Omogoča kontakt s ticketi, ki pa so za trenutne razmere v svetu kriptovalut dokaj hitro rešeni. Vsekakor je spet odvisno od dejanske kompleksnosti težave ampak do tega trenutku še ni bilo slabih izkušenj.

Zanesljivost

Četudi ponuja veliko število kriptovalut, pa Bittrex trenutno še nima tako velikega števila trgovalcev oziroma samega volumna. Od Poloniexa je manjši 3x manjši in od Krakena 2x, kar mu omogoči, da se izogne morebitnemu sesutju. Slednji so precej redki oziroma skorajda neobstoječi v tem trenutku. Kar se tiče varnosti pa Bittrex prav tako omogoča dvo-faktorsko avtentikacijo za povečanje trgovalnega računa, ki je pri tej menjalnici celo pogoj za verifikacijo računa.

Stroški

Stroški transakcije: 0.25% za vse transakcije.

Priporočilo

Če želite imeti za trgovanje na voljo večje število kriptovalut na menjalnici, ki je zanesljiva in zaradi manjšega volumna bolj stabilna ter vam pomanjkanje opcije za depozit FIAT valute nič ne pomeni, je Bittrex najboljša odločitev.

Sodeluj pri debati
(Vaš e-naslov ne bo javno objavljen)