Pohlep trenutne ICO industrije meče slabo luč na kriptovalute

V začetku junija je Brave Software zbral 35 milijonov dolarjev v 30 sekundah, medtem ko je Bancor v ponedeljek v pičlih treh urah zbral rekordnih 153 milijonov dolarjev v obliki etherja, izvirne kriptovalute platforme Ethereum. Porast števila ICO kampanj se je pričakoval za leto 2017, a vendarle, nihče ni slutil, da bo šlo do takšnih višav.

Medtem ko so takšne številke ponavadi obetavne za kakršnokoli gospodarsko panogo, pa v tem primeru ne gre za pozitivno novico. Čeravno se tu in tam pojavi kakšen projekt, ki dejansko obeta in si razvijalci zaslužijo zagonski kapital, pa je večina letošnjih kriptoprojektov vstopila na trg zgolj in samo z enim ciljem. Zaslužiti lahke milijone dolarjev ob odsotnosti regulacije, zanesljivih virov prihodka, baze uporabnikov in same vizije. ICO industrija je dvignila množično financiranje oziroma crowdfunding na do sedaj nepredstavljive nivoje.

 
Slika 1: Vrednost zbranega kapitala projektov v dolarjih tekom zadnjih četrtletij
Vrednost zbranega kapitala
Vir slike: https://www.smithandcrown.com/token-sale-market-performance/
 

Kaj pravzparav je ICO?

Po angleško pomeni initial coin offering, po slovensko pa gre za prvo(tno) javno ponudbo določene oblike kriptovalute. Tako kot se gre na borzi vrednostnih papirjev za IPO, gre na borzi kriptovalut za ICO. Kot primer, pri Bancorju je bilo tekom ponudbe ustvarjenih 79.323.978 žetonov (tokens). 50% od teh je bilo prodanih javnosti, 50% pa jih je bilo dodeljenih za uporabo v prihodnosti. ICO je privabil 10.885 investitorjev in opravljenih je bilo več kot 15 milijonov transakcij. Eden izmed teh zgodnjih investitorjev je vložil v žetone kar 27 milijonov dolarjev. To je samo eden izmed (pre)mnogih ICOjev, ki so bili ponujeni javnosti. V čem je pravzaprav težava? Večina teh javnih ponudb trenutno temelji na ETH, kar slednjemu izrazito poveča povpraševanje in mu odnese ceno v višave. Ethereum je v zadnjem tednu dosegel svojo najvišjo vrednost doslej in mnogi so se začeli spraševati, če bo dejansko prišlo do t.i. Flippeninga, torej zamenjave Bitcoina (BTC) na prvem mestu po tržni vrednosti. Marsikdo je pozabil na dejstvo, da je bilo Ethereumovo gonilo v tem primeru zgolj in samo nenormalno povpraševanje zaradi evforije ICO industrije, ki pa se ne more nadaljevati v nedogled. Ko bo dotok povpraševanja s te strani poniknil oziroma postal domena blokade, bo Ethereum doživel konkretno korekcijo cene, saj si bodo obenem tudi sami projekti hoteli izplačati pridobljen kapital v FIAT valuti. Velja naglasiti, da se tu ne gre za pesimizem o samem ETH. ICO industrija na njegovo žalost trenutno pač temelji na Ethereum platformi. Če bi se odločili za Waves platformo, bi pa Waves (WAVES) čakala ista usoda. Če analizirate še kakšen drug primer kot je kriptovaluta Golem (GNT), ki ima tržno vrednost skoraj pol milijarde dolarjev, lahko ugotovite, da ji je to uspelo brez delujočega samega produkta.

 
Slika 2: Indeksirana cena Ethereuma k ceni žetona (=1) tekom zadnjih četrtletij
ETH Index
Vir slike: https://www.smithandcrown.com/token-sale-market-performance/

 
Slika 3: Platforme, na katerih večinoma poteka ICO tekom zadnjih čertletij
Platforme ICO
Vir slike: https://www.smithandcrown.com/token-sale-market-performance/

 
Zakaj omenjam blokado? Kdo sploh lahko v tem decentraliziranem kriptosvetu karkoli, komerkoli onemogoči?

ICO industrija je v vsem svojem pohlepu prišla do kritične točke, ko se dejansko pričnejo vmešavati ustrezni državni organi. Kitajska centralna banka je že napovedala, da bo regulirala ICO industrijo. Ameriška komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC) je že vzela kriptovalute pod drobnogled z impliciranjem na pranje denarja in napoveduje se nov zakon, ki bi investitorje, ki imajo v kriptovalutah več kot 10.000 dolarjev vrednosti, prisilile v evidentiranje. Namesto, da bi sama panoga pazila, da to takih zadev ne pride, pa počne ravno nasprotno in državam daje legitimne izgovore za striktna posredovanja.

ICO model množičnega financiranja je dobra in napredna ideja. A samo, če so doseženi določeni pogoji. Omenjeni Bancor, Brave Software in podobni so resda dobili absurdne vsote denarja ampak so vsaj pravi projekti. Za njimi vstopa vedno večje število de facto prevarantskih shem, ki samo izkoriščajo trend in na koncu še celo dejansko dobijo kapital zaradi dezinformirane javnosti, ki misli, da so to enkratne priložnosti.

Če ste privrženec in zagovornik kriptovalut, same blockchain tehnologije, primarne decentralizacije, to še ne pomeni, da mora biti vsaka poteza v kriptosvetu za vas prava in odobravajoča. Prej ko bo ICO industrija regulirana in pohlep znižan, prej bo kriptotehnologija lahko evolvirala.

 

2 thoughts on “Pohlep trenutne ICO industrije meče slabo luč na kriptovalute

 1. Zdravo,
  čestitke za zelo dobre objave.
  Ali so kakšne ambicije objavljati v angleškem jeziku in na pratformah kot npr medium, z namenom dosegati večjo populacijo.
  Pač zdi se mi, da potencial je 🙂

  Lep dan

  • Zdravo Jure, hvala za vzpodbudne besede. Morda res nekoč, ampak trenutni primarni cilj spletne strani je približati razumevanje finančnih tem prav ljudem v Sloveniji. Torej, s poudarkom na slovenskem jeziku, terminologiji, slovenskih zakonih in podobno. 🙂

   Lep pozdrav!

Sodeluj pri debati
(Vaš e-naslov ne bo javno objavljen)