4 najpopularnejše kriptovalute, med njimi tudi slovenski Iconomi

Četudi Bitcoin (BTC) z 39% tržnim deležem še vedno diktira tempo v kriptosvetu in kot kaže bo 1. avgust mirnejši kot je sprva kazalo, saj bo domnevno prišlo do sporazuma za SegWit, pa vseeno obstaja določena mera nesigurnosti. Hkrati druga največja kriptovaluta v tem trenutku, Ethereum (ETH) že doživlja prve udarce zaradi potez ICO industrije. Tokrat zaradi decentraliziranega projekta za sporočila pod nazivom Status, ki je včeraj zbral banalnih 270 milijonov dolarjev v etherju v manj kot 3 urah ter tako podrl rekord Bancorja.

Preberi tudi: Pohlep trenutne ICO industrije meče slabo luč na kriptovalute

Pri takih pogojih pa se investitorji ponavadi odpravijo v bolj mirne vode kot tudi k manjšim in cenejšim projektom z obetavnimi idejami. Na trgu trenutno obstaja prav posebno povpraševanje za sledeče štiri kriptovalute.

 
AntShares (ANS)

Dokaj neznana kriptovaluta še pred tremi dnevi, danes predstavlja najpopularnejšo kriptovaluto s trgovalnim volumnom preko 30.000 BTC na menjalnici Bittrex, s čimer je presegla skupnega od Ethereuma, Ethereuma Classic (ETC), Rippla (XRP) in Litecoina (LTC). Vse se je pričelo z informacijami o domnevni podpori Kitajske, saj so domači razvijalci kriptovalute sodelovali na vsaj eni od konferenc, sponzoriranih s strani kitajske vlade. Obenem se govori o sodelovanju z Microsoftom, Bancorjem in trgovinskim gigantom Alibabo. Kitajsko implementacijo verige blokov, podobno Ethereumovi, nekateri že kar kličejo kitajski Ethereum. Precej pogumno.

 
Siacoin (SIA)

Ena izmed najpopularnejših kriptovalut v zadnjem obdobju je tokrat še posebej vsem na očeh, saj so razvijalci projekta predstavili Obelisk, ASIC, specializiran za rudarjenje specifično te kriptovalute. Z njim želijo predvsem zmanjšati stroške, povečati učinkovitost ter varnost samega omrežja. Siacoin je v mnogoterih portfeljih zaradi svoje ideje o decentralizirani platformi za shranjevanje podatkov v oblaku, s katero želijo konkurirati Dropboxu in Amazonovemu S3. Shranjevanje podatkov je precej pereča tema v današnjem kriptosvetu zaradi novic o južnokorejskem podjetju Nayana, ki naj bi bilo pripravljeno plačati odkupnino za podatke, ki so jih izgubili na okuženih strežnikih in mnogi vidijo rešitev za take težave v prihodnosti prav v Sii.

 
Iconomi (ICN)

Prva globalna platforma za upravljanje skladov v decentralizirani kriptonomiji Iconomi, razvita s strani Slovencev, postaja čedalje bolj popularna med investitorji. Za to je med drugim zaslužen tudi vstop drugega slovenskega projekta Cofound.it (CFI) na eno največjih menjalnic za trgovanje s kriptovalutami, Bittrex, saj 10% CFI žetonov pripada Iconomiju, s čimer slednji pridobi na vrednosti, sami klienti platforme pa pri prednostnem pridobivanju informacij o prihajajočih prvih javnih ponudbah.

 
Litecoin (LTC)

Pionir med kriptovalutami je bil dokaj pozabljen, saj zaradi svoje konstantnosti in majhne volatilnosti ne nudi večjih priložnosti za dobiček. Na žalost je to za trenutno vrsto trgovalcev, ki jih ne gane ohranjanje vrednosti kapitala skorajda sinonim za smrtni greh. A vendarle, ko pridejo časi nesigurnosti, pa je tu vedno Litecoin. Ena najstabilnejših kriptovalut je v zadnjih dneh pridobila več kot 70% vrednosti, predvsem zaradi negotovosti, ki jo prinaša avgust v kriptosvet kot tudi zaradi svojega Segwita, inavguralnega vstopa na slovenski Bitstamp ter Coinsena, decentraliziranega eBaya za LTC uporabnike.

Sodeluj pri debati
(Vaš e-naslov ne bo javno objavljen)