Črni labod, vreden 99,9% Ethereuma

Metafora za dogodek, ki se zgodi v polnem presenečenju, ima ogromen učinek na trg ter po Nicholasu Talebu izhaja iz uporabe degenerativne metaverjetnosti. Preprosto, kar se ne bi smelo zgoditi, se je včeraj pripetilo v kriptosvetu pri Ethereumu (ETH).

Mnogi so najprej pomislili, da je šlo za napako na menjalnici GDAX (veja Coinbase-ovega poslovnega modela). Kar sploh ni tako čudno, saj vsi vemo, kako nestabilne so trenutne vodilne menjalnice. A vendarle, ni šlo za napako. Dejansko je šlo za preprosto prodajo določenega deleža etherja. Kar je spet čisto v redu, saj je to bistvo trgovanja, mar ne? Torej je moral biti prodajalec, sodeč po učinku poteze, eden največjih kitov (žargonsko whale, ki ponazarja trgovalca z deležem kriptovalut, ki je tako velik, da lahko vpliva na trg)?

Kot se lahko razbere iz hasha transakcije, je šlo za podatkovni blok Genesis, torej prvega izmed vseh blokov. Do takih imajo dostop ustanovitelji Ethereuma ter absolutno prvi investitorji v Ethereumovo predprodajo in ICO, kar zadevo še toliko bolj zaplete. Tako je eden izmed primarnih akterjev Ethereuma izvedel multimilijonsko tržno prodajo, kar je ceno kriptovalute poneslo s 317,81$ na 224,48$ in instantno izbrisalo 30% vrednosti.

 
Graf 1: Grafi so zabeležili padec do 13$ (puščica ponazarja prekinitev trgovanja s strani menjalnice) …

 
Situacija kot taka ne bi bila katastrofalna, če ne bi bil trenutni trg kriptovalut poln špekulantov brez kančka znanja in izkušenj, ki ne da imajo težave že z osnovnim trgovanjem ampak se gredo celo margin trading, torej trgovanje s posojenim kapitalom. Ko cena kriptovalute pade do določene stopnje, se sredstva na računu likvidirajo, da lahko posojilodajalci dobijo nazaj kapital. K temu prištejte še ogromno število stop-loss naročil pri 200$, 100$ itd. in na koncu smo bili priča pravem tsunamiju prodaje, zaradi česar se je Ethereum na koncu trgoval celo po 10 centov.

 
Graf 2: … API menjalnice pa do kar 0.1$

 
Mnogi so utrpeli škodo, še več pa zahtevalo povrnitev sredstev ali resetiranje transakcij od GDAX. Seveda tega niso naredili, saj dobesedno ni šlo za nobeno napako sistema. Preprosto, ena sama bistvena poteza je povzročila domino efekt in po spletu nerealnih okoliščin je prišlo do bliskovitega, utripnega padca.

Začela so se pojavljati vprašanja, kaj se bo zgodilo, ko bo še kakšen izmed teh prvih akterjev Ethereuma želel likvidirati svoja sredstva? Težava ni bila sama prodaja četudi seveda lahko povzroči konkreten padec, kot je v tem primeru za 30%. Poanta je, da v primeru ponovitve v prihodnosti ne bi smelo biti toliko stop-loss naročil oziroma bi morali biti postavljeni bolje. Obenem pa so mnogi trgovalci ob tem dogodku doživeli hladen tuš pri margin trgovanju, kar bi moralo dvigniti samo zavedanje pri trgovanju. Menjalnice so tudi napovedale, da bo prišlo do nadgradnje sistemov, ki bi preprečila take spodrsljaje oziroma jih vsaj na nek način omejila.

Kljub vsemu, to je še vedno trgovanje s kriptovalutami. Pri trgovanju v panogi, ki je še v povojih, polni ljudi brez izkušenj in s preveč samozavesti, se ne sme nič vzeti za samoumevno.

Graf: Cryptowatch, API: api.gdax.com

Sodeluj pri debati
(Vaš e-naslov ne bo javno objavljen)