Bitka za evropsko Silicijevo dolino v kripto verziji

Sodeč po trenutnem trendu na Googlu, je slovensko Bitcoin prizorišče drugo največje v Evropi, tik za Estonijo. Precej hvalevredno za tako majhno državo, ki premore vsega dva milijona prebivalcev. A tu se še vedno ne konča. Slovenija nudi dom eni izmed največjih svetovnih kriptoborz, Bitstampu, obenem pa je na samem trgu znana s projekti kot so ICONOMI (ICN), ki ima večjo trenutno tržno vrednost od Gorenja, d.d., Cofound.it (CFI), … Hkrati samo domačo skupnost tvorijo tudi vedno večja Slovenska Blockchain skupnost Bitcoin.si in druge organizacije, kar ponazarja visoko slovensko udejstvovanje v kriptosvetu.

Preberi tudi: Pet držav sveta, kjer je Bitcoin najbolj iskan na Googlu

A vendarle, kljub vsem omenjenim spremenljivkam, še vedno ne znamo izkoristiti priložnosti. Medtem ko Finančnemu uradu Republike Slovenije ne uspeva podati popolne interpretacije Bitcoina in drugih alternativnih kriptovalut v davčnem smislu, Švica kot primer ponovno prevzema pobudo. Čeravno je jurisdikcijska konkurenčnost že uveljavljen sinonim za Švico, kljub temu ne počivajo na lovorikah in še vedno stremijo k napredku.

Kanton Zug predstavlja enega izmed 28 kantonov v Švici ter slovi kot kanton z najnižjimi davčnimi stopnjami. Privlačno davčno okolje je precej prispevalo k gospodarski blaginji kantona in to ne gre pripisati samo nizkim pristojbinam za javne storitve in opciji, da lahko prebivalci Zuga za njih plačajo v Bitcoinu, temveč tudi pristojnosti davčnih organov in njihovemu pozitivnemu pristopu do različnih gospodarskih tem.

Med katere sedaj spada tudi blockchain tehnologija.

Kanton Zug želi postati kriptoverzija Silicijeve doline in so že pričeli s prilagajanjem na vseh področjih. Novim podjetjem, startupom, nudijo cenovno ugodne pisarniške prostore, inovativne načine sodelovanja in e-infrastrukturo. Kanton ima tudi ločenega, specializiranega regulatorja za kriptovalute ter poslovne modele, ki temeljijo na blockchain tehnologiji, s katerim želijo zagotavljati preglednost, transparentnost in stabilnost. Na državni ravni, švicarska vlada tesno sodeluje s finančnimi podjetji pri kreiranju posebne licence, ki bi podjetjem dovolila, da sprejmejo naložbe kriptovalut s strani strank, ne da bi pri tem morale plačevati izjemno drage bančne licence. Tezos z razlogom deluje iz Zuga.

Se lahko Slovenija približa Švici? Kljub vsemu, panoga je še vedno na samem začetku, potencial pa izrazit. HSBC, Deutsche Bank in Goldman Sachs že raziskujejo, kako bi implementirali blockchain tehnologijo ampak hkrati vsi vemo, da je to v ZDA težko izvesti zaradi davkov in preostre regulacije. Slovenija bi morala izkoristiti prepoznavnost na tem področju, razjasniti regulativni okvir za Bitcoin in alternativne kriptovalute, interpretirati jasne definicije, določiti pravila za ICO industrijo v Sloveniji ter se predvsem izogniti najbolj stereotipni potezi, ki jo naredijo ekonomisti, ko jim je vse neznano in se jim ne sanja o rešitvah … predlogu zakona o visokih davkih.

Namreč, še vedno pomnimo dan, ko je dnevno trgovanje z delnicami zamrlo v Sloveniji s Šircljevim 40% turbo davkom na kratkoročne naložbe.

Sodeluj pri debati
(Vaš e-naslov ne bo javno objavljen)