Kako je Bitcoin Cash dejansko pomagal Bitcoinu

Medtem ko so vsi pričakovali eno največjih sprememb na trgu kriptovalut, sta Bitcoin (BTC) in Bitcoin Cash (BCC) uprizorila tipični dvoboj med Davidom in Goljatom, le da je tokrat z logiko na strani zmagal velikan.

Če ste pred prvim avgustom vpisali v Googlu “Bitcoin Cash”, ste bili deležni polnega pomena besede optimizem. Vsak rezultat je bil vse do desete strani naphan s famoznimi naslovi, od rojstva novega Bitcoina do nove verzije Flippeninga. Četudi je Bitcoin Cash po dolgem času dejansko predstavljal pravega nasprotnika, pa je bilo že od samega začetka jasen končni izid.

Kako se je začelo? Bitcoin je imel legitimno težavo, saj so podatkovni bloki postali preprosto premajhni, naval transakcij ogromen in provizije rudarjev previsoke, v določenem trenutku tudi 5 dolarjev. Za napredek Bitcoina je bilo potrebno pospešiti transakcije, povečati zmožnost podatkovnih blokov, zmanjšati provizije in na splošno omogočiti kriptovaluto večjemu številu ljudi. Večletna debata na to temo je ponudila več rešitev, a nobena ni mogla biti dokončna, ker ni bilo še dovolj podpore. Tu nastopi znani antagonist Jihan Wu, soustanovitelj podjetja BITMAIN, katerega Antpool predstavlja največje rudarsko združenje s 15,7% hashrate distribucijo. Namesto, da se vse strani poskusijo dogovoriti in izpeljati čim boljši načrt za novo pot Bitcoina s skupnimi močmi, torej brez radikalnih sprememb kot je razdvojitev podatkovne verige blokov (hard fork), pa Jihan Wu stori ravno nasprotno.

ViaBTC, kitajska kriptoborza je 22. julija podprla trgovanje z novo verzijo Bitcoina, Bitcoinom Cash, ter tako prinesla negotovost v že tako razdvojen kriptosvet. Na drugi strani je pričakovanje Flippeninga v zadnjih mesecih upadlo, saj je ICO industrija razkrila vrsto napak na Ethereumovi platformi, zaradi česar je Bitcoin Cash dejansko predstavljal prvega pravega nasprotnika iste kriptovalute. Od večjih borz za trgovanje s kriptovalutami, sta podporo trgovanju ponudila tudi Bittrex in Kraken, ostale pa so se pametno oddaljile od potencialne zmešnjave. Prehitro lansirani, brez konkretne prednosti in podpore, je Bitcoin Cash kljub kratkotrajnemu rapidnemu porastu vse do 0.5 BTC vrednosti, predstavljal zgolj enega izmed mnogih pump-and-dump alternativnih kriptovalut za takojšnji profit trgovalcev, ki so na prej omenjenih borzah dobili BCC ob razdvojitvi kriptovalute.

 
Graf 1: Povprečno število transakcij na podatkovni blok

Povprečno število transakcij na podatkovni blok
Vir: blockchain.info

Kaj je to pomenilo za Bitcoin? Ko opraviš s svojim največjim konkurentom do sedaj, ponavadi to prinese dodatno vrednost. Pri tem primeru ni bilo nič drugače. Istočasno uspešno aktivirani Segwit, podpora analitikov investicijske banke Goldman Sachs in večji pritok institucionalnega denarja so ponesli Bitcoin do rekordne vrednosti 4483$ ter ponovno do več kot 50-odstotnega deleža celotnega trga kriptovalut.

2 thoughts on “Kako je Bitcoin Cash dejansko pomagal Bitcoinu

 1. Zdravo,
  Zakaj ste kar naenkrat utihnili, že nekaj mesecev nazaj, se mi zdi, da nič ne objavite?
  Kako gledate na hard fork ether zero?
  In kako naj pridem do teh zerotov?
  Lp bojan tozman

  • Pozdravljeni,

   EtherZero ne deluje kot preveč obetaven projekt. Whitepaper je bil objavljen šele 15. januarja 2018, sam fork pa je bil vmes že enkrat ukinjen. Za vsak Ether (ETH), ki ga posedujete v svoji denarnici (Ledger, MyEtherWallet itd.) se dobi 1 EtherZero (ETZ).

   Lep pozdrav,

   WallStreet.si

Sodeluj pri debati
(Vaš e-naslov ne bo javno objavljen)