6 preprostih pravil za boljšo zaščito vaših kriptovalut

Eden izmed največjih misterijev v panogi kriptovalut je dejstvo, da se varnost sredstev jemlje za samoumevno. Kar je kontradiktorno v polnem pomenu besede, saj decentralizacija pri kriptovalutah prinese s seboj mnogo več odgovornosti kot na kateremkoli drugem finančnem področju.

Čeravno je treba priznati, da upravljanje s kriptovalutami ni enostavno in za vsakogar, najsi gre to za trgovanje na borzah ali nameščanje denarnic, to še vedno ne pomeni, da morate biti tehnološki genij, če želite poskrbeti za boljšo varnost vaših sredstev. Z upoštevanjem spodnjih pravil ste lahko prepričani, da boste varnejši od 80% drugih trgovalcev na trgu kriptovalut.

 
1. Prijava z istega mesta

Med zaznamke vpišite naslov spletne strani (borze, spletne denarnice, itd.) in istočasno izključite možnost samodejne sinhronizacije, dodajte jo na speed-dial ali pa v aplikacije kot so LastPass in KeePass. Na ta način si boste zagotovili, da vedno pridete na pravi naslov, obenem pa omenjeni aplikaciji ne bosta izvedli vpisa v račun, vkolikor ne boste na točno specifičnem spletnem naslovu, ki ste ga kot varnega dodali v aplikacijo. 50% vseh kraj sredstev se zgodi, ker se ljudje vpišejo z drugih mest in tako pristanejo na klonih spletnih strani. Kot primer, nekdo je za vpis v svoj trgovalni račun uporabil Internet Explorer, ki je imel za domačo stran nastavljen iskalnik Bing. V le-tega je vpisal Bittrex in kliknil na prvo povezavo, ki pa ni bila legitimna spletna stran borze Bittrex.com ampak njen klon. Z vpisom svojih podatkov in kode za 2-faktorsko avtentikacijo, je goljufu na drugi strani omogočil hitri vpis, ta je v zgolj minuti izvedel vse potrebne transakcije na druge trgovalne račune ter tako za vedno ukradel sredstva. Torej, kljub nastavljeni 2-faktorski avtentikaciji še vedno ni sto-odstotno varno, saj morate biti vedno pozorni, kam točno vpisujete vaše podatke, če prihajate na vaš trgovalni račun z drugih računalnikov, brskalnikov, itd. Za dodatno varnost poskrbite za prijavo vedno z istega mesta tudi s strojnega stališča in namenite nekaj bankovcev za dodaten računalnik ali laptop, namestite operacijski sistem Linux in ga uporabljajte samo in izključno za trgovanje s kriptovalutami.

 
Slika 1: Lažna spletna stran kriptoborze Bittrex.com, ki na prvi pogled deluje resnična ampak ima v URL naslovu črko L namesto I

Lažna spletna stran kriptoborze Bittrex.com

 
2. 2-faktorska avtentikacija

Ko poskrbite za varnost mesta, s katerega prihajate na kriptoborzo, je čas, da poskrbite tudi za varnost samega trgovalnega računa. Tu nastopi 2-faktorska avtentikacija, ki je ključnega pomena in se njene pomembnosti ne da opisati. Kljub temu, (pre)mnogi trgovalci še vedno nimajo aktiviranega omenjenega postopka, kar je po eni strani šokantno, po drugi strani pa fascinantno, saj prikazuje neskončen potencial človeške neumnosti. Postopek aktivacije 2-faktorske avtentikacije se prične z namestitvijo aplikacij kot sta Google Authenticator in Authy, ki ju brezplačno dobite na Google Play. Po aktivaciji možnosti 2-faktorske avtentikacije na borzi in uspešni namestitvi, boste morali ob vsakem vpisu na svoj trgovalni račun primorani vpisati tudi kodo, ki vam jo bo za to specifično spletno mesto generirala imenovana aplikacija. Enako se bo zgodilo tudi, ko boste želeli svoja sredstva prenesti nekam drugam iz svojega trgovalnega računa, kar je res ključnega pomena. Torej, bistvo 2-faktorske avtentikacije je, da goljufom ni dovolj samo vaše geslo ampak dejansko potrebuje pri vpisu še kodo, ki se generira vsakih 30 sekund. To pa ni več tako enostavno, mar ne?

 
3. Varnostne kopije, varnostne kopije in še enkrat, varnostne kopije

Ne podcenjujte scenarijev z zelo majhno verjetnostjo za uresničitev. Četudi je statistika na vaši strani, to ne odtehta praznega pogleda na sesut disk, uničen USB ali pa premočen papir, ki je nekoč služil kot papirnata denarnica. Zelo neprijetna situacija, ki se ji je moč izogniti precej preprosto, če se že na samem začetku usmerite v bolj preventivne vode. Kupite dodaten trdi disk in USB ključ ter naredite več varnostnih kopij denarnic in jih ustrezno šifrirajte. Ne shranjujte jih vse na istem mestu, imejte en trdi disk doma, drugega pri starih starših in tretjega recimo v bančnem sefu. Morda se sliši to kot čista skrajnost ampak marsikdo ima več milijonov evrov v kriptovalutah in na taki stopnji se skrajnosti reče obveznost. Isto storite s papirnatimi denarnicami. Vedno jih natisnite na tiskalnikih, ki niso povezani v omrežje in jih spravite v plastične, vodoodporne ovitke.

 
4. Denarnica na mobilnem telefonu je izrazito slaba ideja

Pri tem pravilu gre tudi precej za psihično prepreko. Namreč, kdo hoče imeti vedno v žepu miniaturno banko? Vsakomur se je že zgodilo, da je telefon preprosto nekje pozabil, ga celo izgubil in razbil. Petsto evrov, ki smo ga porabili za telefon še prebolimo, kako bi se počutili, če bi obenem izgubili še denarnico z dostopom do kriptovalut v vrednosti par deset tisoč evrov? Obenem mobilni telefon ni prava izbira za primarno shranjevanje vaših dragocenih kriptovalut, zatorej se tej opciji izognite.

 
5. Denarnicam pravih kriptoborz se lahko zaupa

Če dnevno trgujete s kriptovalutami in ne gre za ogromne vrednosti sredstev, lahko uporabljate denarnice borz, saj vsakodnevni transferji z jedrnih denarnic (core wallets) vzamejo preveč časa, hitrejši opciji, denarnici Exodus in Jaxx, pa sta omejeni pri številu podprtih kriptovalut. A vendarle, ni vsaka borza prava borza za shranjevanje vaših dragocenih podatkov. Po izkušnjah je na prvem mestu Bitstamp, na drugem in tretjem pa Kraken in Bittrex. Do neke mere tudi Poloniex ampak zaradi svoje velikosti in nenadnih pravnih sprememb v zadnjih mesecih ni na istem nivoju kot prve tri omenjene borze. Pri vseh preostalih, manjših borzah pa se mnogo bolj tvega in se uporaba njihovih denarnic ne priporoča.

 
Preberi tudi: Primerjava najboljših kriptoborz

 
6. Pri strategiji kupi-in-drži je pametno imeti sredstva na lastnih denarnicah

Ko kupite kriptovalute z namenom držanja v denarnicah za daljše časovno obdobje, je nekako logično in samoumevno, da jih ne boste imeli na sistemih, ki jih dnevno uporabljate in se znajo sesuti, uničiti ali na kakršenkoli drug način kompromitirati. Vsako stvar, ki ima finančno ali sentimentalno vrednost za vas in je ne boste vsakodnevno uporabljali ampak zgolj ohranjali v primarni obliki, ponavadi pospravite nekam izven dosega in po možnosti celo zaklenete. Zakaj bi bilo tu drugače? Ključe svojih kriptovalut dajte na jedrne denarnice, nastavite dobro geslo in šifrirajte ali pa na denarnice kot sta Nano Ledger in Trezor, ki delujeta s pomočjo USB vmesnika.

 
Zasebni ključi so vir vsega. Vsaka transakcija z veljavnim podpisom bo sprejeta s strani Bitcoin omrežja. Hkrati lahko vsaka oseba z zasebnim ključem ustvari veljavno transakcijo. Oboje skupaj pomeni, da lahko dobesedno vsak, ki pozna vaše zasebne ključe denarnice, ukrade vaša sredstva. Potrebno je naglasiti, da tehnično kriptovalute niso nikoli v vaši denarnici ampak so seveda vedno na verigi podatkovnih blokov. V denarnicah so zasebni ključi, ki omogočajo dostop do njih in v bistvu zavarujete vaše zasebne ključe. Če jih izgubite, se izgubi dostop do kriptovalute in ne sama kriptovaluta, ki bo še vedno tam ampak do nje se ne bo dalo nikoli več priti. Satoshi to najverjetneje najbolje razume.

Sodeluj pri debati
(Vaš e-naslov ne bo javno objavljen)