Č

Nazaj
 

Črni ponedeljek
Črni torek
Črna sreda
Črni četrtek
Črni petek

Črni ponedeljek (Black Monday)
V finančnih krogih se nanaša na 19. oktober 1987, ko je Dow Jones Industrial Average padel za skoraj 22% v enem samem dnevu.

Črni torek (Black Tuesday)
V finančnih krogih se nanaša na 29. oktober 1929, ko je delniški trg izrazito padel, še posebej Dow Jones Industrial Average s svojimi 12%. Več kot 16 milijonov delnic je bilo prodanih zaradi splošne panike.

Črna sreda (Black Wednesday)
V finančnih krogih se nanaša na 16. september 1992, ko je bila vlada Velike Britanije prisiljena umakniti funt iz Evropskega mehanizma deviznih tečajev (European Exchange Rate Mechanism). Veliki Britaniji je to naneslo 3.14 milijard funtov izgube, Georgu Sorosu pa milijardo funtov dobička zaradi svoje znamenite prodaje valute na kratko.

Črni četrtek (Black Thursday)
V finančnih krogih se nanaša na 24. oktober 1929, ko je Dow Jones Industrial Average padel za 11% takoj na začetku trgovalnega dne zaradi pričakovanja padca Wall Streeta in kasnejše Velike depresije v 1930.

Črni petek (Black Friday)
Dan po Zahvalnem dnevu, ki oznanjuje največji nakupovalni dan v letu. Črni zato, ker je v računovodski navadi, da se dobički zabeležijo s črno barvo, izgube pa z rdečo barvo.